DEBATT

Skolestengingen

Ikke gjør det igjen!

Skjerm skoler og barnehager neste gang! Prisen barn og unge betaler er for høy.

STØRRE FORSKJELLER: Våre ansatte har gjort en uvurderlig jobb med å oppsøke barn og familier de er bekymret for, likevel vet vi at det er mange vi ikke har klart å hjelpe.

Vi vet også at jo større ansvar vi legger på foreldrene for å følge opp skolegangen til barna, jo større forskjeller får vi mellom elevene, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
STØRRE FORSKJELLER: Våre ansatte har gjort en uvurderlig jobb med å oppsøke barn og familier de er bekymret for, likevel vet vi at det er mange vi ikke har klart å hjelpe. Vi vet også at jo større ansvar vi legger på foreldrene for å følge opp skolegangen til barna, jo større forskjeller får vi mellom elevene, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Med mindre folkehelsemyndighetene anbefaler det motsatte, må stengning av skoler og barnehager være det siste vi tyr til neste gang det skulle bli nødvendig å innføre tiltak mot smittespredning. Prisen barn og unge betaler er for høy.

Takket være at innbyggerne i Norge i så stor grad har innretta seg etter smittevernrådene, er vi nå heldigvis der at vi kan gjenåpne landet vårt, også hovedstaden. Samtidig ser vi at smitten øker noe, og erfaringer fra andre land forteller oss at de gode tidene ikke nødvendigvis vil vare.

I Sør-Koreas hovedstad har de nå begynt å stenge barer og nattklubber igjen, etter at smittetallene har steget på nytt. Hva vi gjør i en tilsvarende situasjon i Norge, må vi tenke nøye gjennom. Jeg mener at lærdommen fra de siste månedene må veie svært tungt.

Jeg var med på å stenge skoler og barnehager i mars. Den gangen var vi i en situasjon som ble mer og mer uoversiktlig og utrygg for hver dag som gikk. I vår tett bebodde hovedstad vurderte vi det som uforsvarlig å fortsette som før, vi var redde for barna og for de ansatte som skulle ta vare på dem.

I dag er situasjonen en annen. Vi har høstet mye erfaring med å drive smittevern i barnehagene og skolene våre, og vi kan bruke kunnskap fra andre land som har hatt skoler og barnehager åpne. Vi vet også at sammenliknet med voksne, er få barn identifisert som smittet i Norge og verden for øvrig. Barn og unge har, så langt, vist å ha svært lav risiko for å få alvorlig sykdom med coronavirus.

I tillegg har vi erfart hvor belastende stengningen har vært, ikke minst for alle de barna og ungdommene som er særlig avhengige av at vi holder åpent.

Alt dette bør tilsi at vi gjør alt vi kan for å unngå stengning av barnehager og skoler neste gang det blir aktuelt å innføre nye smittevernstiltak mot coronaviruset, med mindre vi sitter på klare – og åpne – råd fra folkehelsemyndighetene om at de vurderer dette annerledes.

SPREKE: Regjeringen tok NRK Super sin danseutfordring på strak arm, og danset 17. mai-dansen. Video: Regjeringen/CNN. Vis mer

Alle barn og unge har allerede betalt en høy pris for denne krisen. For de av barna som lever i utsatte familier, barn med store funksjonsnedsettelser og særlige behov for tilrettelegging, barn som har foreldre med store økonomiske problemer, familier som preges av konflikter og vold, psykiske problemer eller rusproblemer, så har dette vært en ekstra belastende og skadelig periode.

Disse barna er prisgitt voksne som ser dem og tar seg ekstra av dem. I disse ukene har mange av dem ikke hatt noen å lene seg på, selv om vi i Oslo har hatt et tilbud åpent i både barnehager og skoler for dem som trenger det, også på «røde dager» i påsken.

Våre ansatte har gjort en uvurderlig jobb med å oppsøke barn og familier de er bekymret for, likevel vet vi at det er mange vi ikke har klart å hjelpe.

ÅPEN: Det var mange som gledet seg til å komme tilbake på skolen på Løren skole i Oslo mandag morgen Video: Bjørn Langsem Reporter: Ingunn Dorholt Vis mer

Vi vet også at jo større ansvar vi legger på foreldrene for å følge opp skolegangen til barna, jo større forskjeller får vi mellom elevene. Familiens livssituasjon, økonomiske forhold og trangboddhet, sosiale og helsemessige problemer, virker også direkte inn på elevenes skoleprestasjoner, konsentrasjon og læring.

Mange barn i Oslo vokser opp uten eget rom å kunne gjøre skolearbeid i, med mange mennesker i samme leilighet, dårlig økonomi, arbeidsløshet og andre problemer. Selv med fantastisk innsats fra lærere og en digital «revolusjon» i Skole-Norge, har elevene totalt sett fått sin skolegang negativt påvirket. Dette kan vi ikke ta lett på. Vi hadde allerede urovekkende store forskjeller mellom elevene i ulike deler av Oslo.

På bakgrunn av alt dette, mener jeg det derfor er grunnlag for å si allerede nå: Vi må gjøre alt vi kan for å unngå en ny runde med stengning av skoler og barnehager. Med mindre folkehelsemyndighetene eksplisitt sier noe annet, så må vi fortsette å holde åpent.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer