- Ikke gjør dette hjemme

The Flying Culinary Circus setter fyr med flammeblåsing.

(Dagbladet): De fire guttene i The Flying Culinary Circus har reist verden rundt for å lage mat til noen av verdens største stjerner. På lista over hvem de har servert, står blant andre Michael Jackson, Macy Gray, Kronprinsparet og Shakira.

Dagbladet møter de fire kokkene med hvert sitt ekspertområde i kjøkkenet deres i Oslo. Alle snakker i munnen på hverandre, og kaoset er et faktum.

- Ikke gjør dette hjemme - Nå skal jeg gjøre et triks jeg aldri har gjort før. Å flambere «the circus way», kaller vi det. Vi skal sette fyr på flamberingen ved å blåse flammer, sier Mathias Spieler Bugge (26).

Han er gruppas saus- og suppeekspert, og sprader rundt i lilla, rutete bukse under den hvite kokkejakka.

- Nå skal ikke vi ha noen sykemeldinger her, sier nordlending, fisk- og skalldyrekspert Trond Svendgård (30) i blå bukse.

MINUS 196 GRADER:  Hans-Kristian Larsen, Trond Svendgård, Tor Jørgen Kramprud Arnesen og Mathias Spieler Bugge utgjør kokkene i The Flying Culinary Circus. Her lager de sorbet-is ved hjelp av flytende nitrogen, som holder 196 minusgrader.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MINUS 196 GRADER: Hans-Kristian Larsen, Trond Svendgård, Tor Jørgen Kramprud Arnesen og Mathias Spieler Bugge utgjør kokkene i The Flying Culinary Circus. Her lager de sorbet-is ved hjelp av flytende nitrogen, som holder 196 minusgrader. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

I mellomtida finner Tor Jørgen Kramprud (29) fram brannslukningsapparatet og stiller seg opp i riktig avstand til plata, mens Mathias drikker store mengder H-melk - det fordi han mener det er viktig del av forarbeidet.

- Trikset har jeg lært av fetteren min. Han sa at dette må jeg være forsiktig med. Så ikke prøv dette hjemme, oppfordrer Mathias.

- Moralsirkel Selv har han nettopp lært å blåse flammer. Dette er bare den tredje gangen han gjør det.

Kokkene smelter sukker i panna, og putter mango og finkuttet chili oppi for å karamellisere frukten:

- Og du trenger rum, og den rummen bør være fra nord for polarsirkelen, sier Trond.
 
- Moralsirkelen, skyter kjøttekspert Hans-Kristian Larsen (29) inn.

PÅ BURSDAG:  Mathias og Hans-Kristian med den verdenskjente bloggeren Perez Hilton i mellom seg. De laget mat i hans bursdag. Foto: Privat
PÅ BURSDAG: Mathias og Hans-Kristian med den verdenskjente bloggeren Perez Hilton i mellom seg. De laget mat i hans bursdag. Foto: Privat Vis mer

- Med andre ord, den bør være sterk. Jo sterkere, jo større flamme, forklarer Trond, mens Mathias tørrtrener på å blåse flammen.

- Dette er ekstrem-matlaging, sier Trond og smiler.

Så blåser Mathias så hele panna står i full flamme! Se video over.

Møttes i 2005 De fire guttene møttes i 2005, og bestemte seg for å danne kokkegruppe. Navnet kom først, og de fant ut at de møtte leve opp til sirkusnavnet.

Dermed satte de igang med sjonglering, røyk og flammer.

KONGELIG MØTE:  Sarah Ferguson og Tor Jørgen Kramprud i 2009. Foto: Privat
KONGELIG MØTE: Sarah Ferguson og Tor Jørgen Kramprud i 2009. Foto: Privat Vis mer

Etter at de kokkelerte i New York i 2005 i forbindelse med oppsetningen av «Peer Gynt», har suksessen vært et faktum.

Nå er de aktuelle med kokeboka «The Flying Culinary Circus. Den aller beste, lureste og mest praktiske kokeboken». Førsteopplaget på 13000 bøker er allerede utsolgt, og et nytt opplag på 8000 er bestilt.

• Les mer om sirkuskokkene her.

MED MACY:  The Flying Culinary Circus med Macy Gray i modten. Foto: Privat
MED MACY: The Flying Culinary Circus med Macy Gray i modten. Foto: Privat Vis mer