DEBATT

Debatt: klima

Ikke glem hastverket

Vi vil at oljenæringen skal fases ut i løpet av 15 år.

TANKER: Tankeren Torill Knutsen laster olje fra Goliat-feltet i Barentshavet.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
TANKER: Tankeren Torill Knutsen laster olje fra Goliat-feltet i Barentshavet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Miljøpartiet De Grønne har Norges mest ambisiøse klimapolitikk. Grønn Ungdom skal gjøre den mer ambisiøs. Vi vil ha med oss helgens landsmøte på å vedta at oljenæringen skal fases ut i løpet av 15 år.

Etter fire år på Stortinget er De Grønne allerede i gang med å forandre Norge. Vi har fått med oss de andre partiene på å lage en klimalov. Vi har fått flertall for å trekke Oljefondet ut av kull. Takket være De Grønne har det også blitt mer stuerent å snakke om en sluttdato for det norske oljeeventyret. For fire år siden gikk vi til valg på en kontrollert utfasing av olje- og gassnæringen over en 20-årsperiode. Siden da har også SV og Venstre turt å ymte frempå om at en snarlig og planlagt slutt på oljeeventyret kan være det riktige. Også LOs største forbund vil nå fase ut oljen innen 2050.

Likevel har de siste fire årene vært mørke år for norsk klimapolitikk. Regjeringen har åpnet rekordmange oljefelt og avlyst Norges klimamål for 2020. Utslippene har fortsatt å øke. Disse forholdene krever en langt mer radikal klimapolitikk enn tidligere. Om vi legger FNs karbonbudsjett til grunn, har vi så lite som fire år igjen med dagens utslippsnivå før vi kan ha sprengt 1,5-gradersmålet. 1,5-gradersmålet som Norge har vært med å forplikte seg til gjennom Parisavtalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer