Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: klima

Ikke glem hastverket

Vi vil at oljenæringen skal fases ut i løpet av 15 år.

TANKER: Tankeren Torill Knutsen laster olje fra Goliat-feltet i Barentshavet.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
TANKER: Tankeren Torill Knutsen laster olje fra Goliat-feltet i Barentshavet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøpartiet De Grønne har Norges mest ambisiøse klimapolitikk. Grønn Ungdom skal gjøre den mer ambisiøs. Vi vil ha med oss helgens landsmøte på å vedta at oljenæringen skal fases ut i løpet av 15 år.

Etter fire år på Stortinget er De Grønne allerede i gang med å forandre Norge. Vi har fått med oss de andre partiene på å lage en klimalov. Vi har fått flertall for å trekke Oljefondet ut av kull. Takket være De Grønne har det også blitt mer stuerent å snakke om en sluttdato for det norske oljeeventyret. For fire år siden gikk vi til valg på en kontrollert utfasing av olje- og gassnæringen over en 20-årsperiode. Siden da har også SV og Venstre turt å ymte frempå om at en snarlig og planlagt slutt på oljeeventyret kan være det riktige. Også LOs største forbund vil nå fase ut oljen innen 2050.

Likevel har de siste fire årene vært mørke år for norsk klimapolitikk. Regjeringen har åpnet rekordmange oljefelt og avlyst Norges klimamål for 2020. Utslippene har fortsatt å øke. Disse forholdene krever en langt mer radikal klimapolitikk enn tidligere. Om vi legger FNs karbonbudsjett til grunn, har vi så lite som fire år igjen med dagens utslippsnivå før vi kan ha sprengt 1,5-gradersmålet. 1,5-gradersmålet som Norge har vært med å forplikte seg til gjennom Parisavtalen.

Forskning fra Statistisk Sentralbyrå viser at det å kutte i norsk oljeproduksjon er et effektivt og nødvendig tiltak for å redusere de globale klimagassutslippene. Å legge ned oljeindustrien vil være krevende i en overgangsfase, men på sikt er det uansett umulig å leve av denne næringen. Det internasjonale energibyrået anslår at oljemarkedet vil være på 45% av dagens nivå i 2050, dersom verden satser på å nå 2-gradersmålet. Norsk olje er hverken renest eller billigst, og vil derfor neppe være konkurransedyktig på dette markedet. Når vi attpåtil vet at de fleste nye felt er ulønnsomme med dagens oljepris, blir det en øvelse i politisk og økonomisk uansvarlighet å investere mer av fellesskapets ressurser i denne næringen, som truer både klimaet og den langsiktige bærekraften i velferdsstaten vår.

Landene rundt oss skaper grønne jobber, kutter utslipp og utvikler fornybar industri. Det gir dem utvilsomt et konkurransefortrinn på fremtidens markeder. Hvis vi er interessert i å bevare den norske velferdsmodellen i en fossilfri fremtid, må vi ut av oljeavhengigheten og gjøre det samme. Vi vil i denne sammenhengen understreke at det å trappe ned aktivitetsnivået i oljenæringa og å skape nye grønne arbeidsplasser er to sider av samme sak. Med dagens olje og energipolitikk har ingen av arbeidstakerne, eierne og investorene tilknyttet vår mest høykompetente næring noe insentiv til å tenke nytt, og flytte kapital og kompetanse.

Jo lenger vi utsetter omstillingen, desto raskere blir vi nødt til å kutte utslipp. De Grønne skal være de første til å ta hastverket på alvor. Å sikre menneskenes livsgrunnlag må være overordnet all annen politikk.

Vi i Grønn Ungdom er heldige fordi vi har et moderparti som ikke diskuterer hvorvidt vi skal gjennomføre klimapolitikk, men hvor radikal den skal være. De Grønne går til valg på å ta vare på fremtiden. Vi forventer at landsmøtet vedtar en politikk som svarer til visjonene.