Ikke glem Norden

Reinfeldt forandrer Sverige mot et forskjellssamfunn.

STATSMINISTER: Fredrik Reinfeldt undergraver arbeidslivspilaren, mener artikkelforfatterne.
STATSMINISTER: Fredrik Reinfeldt undergraver arbeidslivspilaren, mener artikkelforfatterne.Vis mer
Debattinnlegg

Enda fire år med høyrestyre vil øke sannsynligheten for at Sverige vil endre viktige karaktertrekk som velferdssamfunn. Reinfeldt angriper særlig to av de tre grunnpilarene i den nordiske samfunnsmodellen: velferd, arbeid og økonomi.

Han svekker velferdspilaren ved å kommersialisere helse, omsorg og skole. Han undergraver arbeidslivspilaren ved å skape et uorganisert lavlønnsmarked. Økonomipilaren er i bedre stand, men vil presses av skyhøy ungdomsledighet og skattekutt. Hvis Reinfeldt forandrer Sverige mot et forskjellssamfunn, vil det få betydning også for vår egen velferd. Vi har felles arbeidsmarked, det ser vi i flere av byene våre hver dag. Økte forskjeller smitter. Brytes velferdsstatens spleiselag ned i Sverige, kan støtten til fellesskapet svekkes også her.

Uansett trenger vi Sverige og de andre nordiske landene som diskusjonspartnere om Nordens vei videre. Hva blir vanlige folks behov? Hva er de nye mulighetene, hva er truslene? Hvilke nye politiske grep trengs? Ikke minst handler det om å skape fortellingen om frihet og felleskap for dagens unge.

Disse spørsmålene er kjernen i et ambisiøst prosjekt om framtidas Norden, NordMod2030, som forskningsstiftelsen Fafo nå avslutter. Norden skal videre, men hvor og hvordan? Bestiller er den nordiske samarbeidskomitéen for alle arbeiderpartiene og LO-ene i Norden, SAMAK, med norsk LO og Arbeiderpartiet tungt inne. Fafo skal legge fram resultatene fra prosjektet under SAMAKs kongress på Sørmarka utenfor Oslo 11. og 12. november. Over 100 faglige og sosialdemokratiske ledere fra hele Norden vil da diskutere de politiske svarene på forskernes utfordringer. Fra Fafos hjemmeside om prosjektet anbefaler vi Jon Erik Dølviks «Grunnpilarene i de nordiske modellene» til lyst og nytte for alle politisk interesserte. Landrapporten om Sverige, betegnende nok kalt «Modell i förändring», viser nettopp at det svenske folkhemmet er i risikosonen.

Reinfeldt har ligget godt under på meningsmålingene. Slår oddsen til, og sosialdemokratenes Stefan Løfven overtar regjeringsmakten, vil det gi gjenklang i hele Norden: 8 år med høyrepolitikk var nok, og det holdt ikke at Reinfeldt retorisk forsvarte den nordiske modellen. Høyrepolitikk er og blir høyrepolitikk. I så fall vil Stefan Løfven komme til Sørmarka som svensk statsminister. Det vil være en solid oppmuntring for norsk arbeiderbevegelse foran valgene i 2015 og 2017. Følg med. Ikke glem Norden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.