DEBATT

Ikke glem Norden

Reinfeldt forandrer Sverige mot et forskjellssamfunn.

STATSMINISTER: Fredrik Reinfeldt undergraver arbeidslivspilaren, mener artikkelforfatterne.
STATSMINISTER: Fredrik Reinfeldt undergraver arbeidslivspilaren, mener artikkelforfatterne. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Enda fire år med høyrestyre vil øke sannsynligheten for at Sverige vil endre viktige karaktertrekk som velferdssamfunn. Reinfeldt angriper særlig to av de tre grunnpilarene i den nordiske samfunnsmodellen: velferd, arbeid og økonomi.

Han svekker velferdspilaren ved å kommersialisere helse, omsorg og skole. Han undergraver arbeidslivspilaren ved å skape et uorganisert lavlønnsmarked. Økonomipilaren er i bedre stand, men vil presses av skyhøy ungdomsledighet og skattekutt. Hvis Reinfeldt forandrer Sverige mot et forskjellssamfunn, vil det få betydning også for vår egen velferd. Vi har felles arbeidsmarked, det ser vi i flere av byene våre hver dag. Økte forskjeller smitter. Brytes velferdsstatens spleiselag ned i Sverige, kan støtten til fellesskapet svekkes også her.

Uansett trenger vi Sverige og de andre nordiske landene som diskusjonspartnere om Nordens vei videre. Hva blir vanlige folks behov? Hva er de nye mulighetene, hva er truslene? Hvilke nye politiske grep trengs? Ikke minst handler det om å skape fortellingen om frihet og felleskap for dagens unge.

Disse spørsmålene er kjernen i et ambisiøst prosjekt om framtidas Norden, NordMod2030, som forskningsstiftelsen Fafo nå avslutter. Norden skal videre, men hvor og hvordan? Bestiller er den nordiske samarbeidskomitéen for alle arbeiderpartiene og LO-ene i Norden, SAMAK, med norsk LO og Arbeiderpartiet tungt inne. Fafo skal legge fram resultatene fra prosjektet under SAMAKs kongress på Sørmarka utenfor Oslo 11. og 12. november. Over 100 faglige og sosialdemokratiske ledere fra hele Norden vil da diskutere de politiske svarene på forskernes utfordringer. Fra Fafos hjemmeside om prosjektet anbefaler vi Jon Erik Dølviks «Grunnpilarene i de nordiske modellene» til lyst og nytte for alle politisk interesserte. Landrapporten om Sverige, betegnende nok kalt «Modell i förändring», viser nettopp at det svenske folkhemmet er i risikosonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer