<strong>EN GANSKE SNILL MANN:</strong> Amerikanske Michael Cunninghams nye roman - om en selvopptatt og ganske snill mann - har høstet gode kritikker i amerikansk presse. Foto: Cappelen Damm
EN GANSKE SNILL MANN: Amerikanske Michael Cunninghams nye roman - om en selvopptatt og ganske snill mann - har høstet gode kritikker i amerikansk presse. Foto: Cappelen Damm Vis mer

Ikke greit å være lysten på sin kones yngre bror

Ny bok fra mannen bak «Timene».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Romanen «Timene» (2002) gjorde amerikanske Michel Cunningham til stjerne over natten. Han fikk velfortjent Pulizer-prisen for boka, som senere ble filmatisert og Oscar-belønnet.

Cunninghams nye roman, «By Nightfall,» eller «Før kvelden kommer» som den poetisk heter på norsk, er heller ingen dårlig bok. Men er den spesielt god?

Hybris midt i livet
Romanen skildrer et vellykket par i førtiårene. Peter er kunsthandler, Rebecca redaktør. De bor i en stor loftsleilighet i Soho, og har et bekvemt, om enn ikke så lidenskapelig, samliv.

Så dukker Rebeccas tjue år yngre bror, Mizzy, opp; intelligent, vakker og tidligere narkoman. Peter kjenner at det tynne laget av tilfredshet slår sprekker. Han føler noe for gutten, men hva?

Romankonstruksjonen er velkjent: En tredje person ankommer og balansen forstyrres. Temaet er også velkjent: Midtlivskrise. Heller ikke fortellerstrukturen utfordrer noen: Én person har synsvinkelen. Vi føres inn i Peters bevissthet, der han i tankene kommenterer og analyserer de ulike situasjonene og samtalene han er involvert i.

Denne parallelle indre samtalen gjør at vi blir godt kjent med Peter, og Cunningham gjør ham ikke helt lett å like. Peter er en velmenende, men selvoppslukt og forfengelig mann i Prada-mokkasiner. Portretteringen av han er ikke ueffen, og etter hvert som Peters hybris og følelsesmessig forvirring øker, opparbeider leseren en viss medynk med ham (selv om den satt langt inne).

Konvensjonell  
«Før kvelden kommer» rommer skarpe øyeblikksbilder, fascinerende Manhattan-turer og en rekke verbale gullkorn. Cunningham kan kunsten å formulere presise ekstrakter av livet.

Ikke greit å være lysten på sin kones yngre bror

Underveis melder likevel spørsmålet seg: Hva handler boka egentlig om? Her er litt om ekteskapelig tretthet, litt om kunst, litt om homoerotiske følelser, litt om et vanskelig far-datter-forhold.

Det er tidvis fin lesning, men Cunningham lodder ikke så dypt, og man glir ganske motstandsløst gjennom boka. Det er jo fristende å måle den opp mot «Timene,» og da er det lett å bli skuffet:

«Før kvelden kommer» er alminnelig der «Timene» var ekstraordinær, konvensjonell der «Timene» var dristig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer