Ikke hans beste

Treg start gir dårlig driv i ny krim.

SVAKESTE: «Bunnfall» er Jørn Lier Horsts svakeste krim så langt, mener anmelderen.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SVAKESTE: «Bunnfall» er Jørn Lier Horsts svakeste krim så langt, mener anmelderen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

ANMELDELSE: Fire venstreføtter driver i land ved Stavernkysten i løpet av en uke.

Disse makabre og uforklarlige hendelsene må politiførstebetjent William Wisting prøve å oppklare, men hvem kan ha tatt livet av fire mennesker?  

Politimann Politimannen Jørn Lier Horst er en av de få fra sitt yrkesfelt som skriver krim, men han gjør det vanligvis også veldig bra. «Bunnfall» er den sjette boka i serien om William Wisting, den solide og grundige etterforskeren som sjelden blir stående fast i en sak, men denne gangen får han virkelige problemer.  

Ikke hans beste

Og det gjør for så vidt forfatteren også. Det er en merkelig form for monotoni over handlingen i «Bunnfall», muligens skyldes det den gjentakende formen gjerningsmannen benytter seg av — de ilanddrivende venstreføttene — uansett virker første halvdel av boka beklagelig stillestående. Selv ikke koblingen mot tre forsvunne pensjonister og en psykiatrisk pasient gir handlingen det løftet den trenger for å få virkelig fart.  

VG-journalist Det hjelper at Wistings datter, VG-journalisten Line, også er ute på oppdrag i området — hun jobber med en featureartikkel hvor hun skal intervjue en rekke drapsdømte personer for å finne ut hva soningen har gjort med dem som mennesker.

Disse møtene gir boka en annerledes vinkling, her kommer det fram motforestillinger og innblikk i liv som kanskje ikke har blitt som de kunne ha blitt.  

Dette er nok den svakeste av Jørn Lier Horsts seks kriminalromaner, men de som kjenner hans univers fra før bør ikke la det virke avskrekkende: Historien i «Bunnfall» er egentlig veldig oppfinnsom og spennende, og løsningen ligger langt fra det man skulle tro i utgangspunktet. Dessuten er avslutningen både overraskende og dramatisk, og det redder mye av totalinntrykket.