Ikke helt fett

NEW YORK (Dagbladet): Amerikanske Vogue fikk mye oppmerksomhet for sitt aprilnummer, kalt «The Shape Issue». I motemagasinets første temanummer om ulike kvinnekropper var nemlig noen av de syltynne modellene byttet ut med modeller i andre fasonger. En høy, en lav, en tynn, en fyldig, en atletisk og en gravid. Mest oppstandelse forårsaket moteserien med verdens best betalte plus-size-modell Kate Dillon - for første gang var en stor modell fotografert i Vogue.

  • Kate Dillons størrelse er også tema i moteserien fotografert av Helmut Newton. På bildene poserer hun sammen med en liten, spretten mann. Han må stå på en hagestol for å nå opp for et kyss. Han kjører en lekebil, mens Dillon ser forførende inn i kameraet. «Hvorfor må en kvinne være mindre enn sin mann?» sier Dillon, som ifølge motemagasinet selv slet med anoreksi da hun jobbet som tynn modell i tenårene. «Jeg bestemte at jeg er den jeg er. Hvem bryr seg om at jeg har bredere bak eller større armer?» spør plus-size-modellen. Svaret er som kjent motebransjen.
  • Etter «The Shape Issue» lettet motesynserne litt på sløret. I kommentaren «The Tyranny Of Skinny, Fashion's Insider Secret» i The New York Times' motebilag forteller tidligere redaktør i Harper's Bazaar, Kate Betts, hvor livredde motebladene er for fett: På toalettene hos et glamorøst magasin står det skrevet «Ikke spy her inne», fordi bulimi er vanlig blant de ansatte. I et annet amerikansk magasin er det meningsløst å søke jobb hvis du er over størrelse 34. Ikke bare må modellene være størrelse «null», ifølge Betts er det også flere ansatte i motemagasinene som mister jobben fordi de blir for store.
  • Betts innrømmer selv sine svin på skogen. For litt over ett år siden fjernet hun et coverbilde av Renée Zellweger rett før Harper's Bazaar skulle i trykken. Coverbildet, som hadde kostet mange titusen kroner, hadde alt. Kjolen var nydelig, lyssettingen perfekt og Zellwegger superaktuell som Bridget Jones - men magasinet mente skuespilleren var for feit. Nå skriver eksredaktør Betts unnskyld.
  • Det er ti år siden Kate Moss utkonkurrerte de bredskuldrede sexsymbolene fra 80-tallet. De siste ti åra har modellene blitt tynnere og tynnere, mens leserne har blitt større og større. At kundene ble fyldigere, ble lenge også oversett av amerikanske klesbutikker, som nektet å føre store størrelser. Nå har få råd til å la være - for etter at de store kjøpesentrene begynte å føre plus-size-kolleksjoner, har salget gått i været. De store designerne holder likevel stand. Selv om det ligger store penger i plus-size-markedet, orker de fremdeles ikke tanken på at klærne deres skal bæres av fyldige kvinner.
  • Til tross for «The Shape Issue», Vogue forblir nok også fettfritt i år mange framover. Ifølge amerikanske Vogues sjefredaktør Anne Wintour vil aldri plus-size-modellene ta over catwalken: «Vi ville vise at kvinner kan være vakre uansett hvilken fasong de har. Men helt ærlig, dette er ingen trend.»