Ikke helt Gud

Gud er deres dj, og i går var definitivt Rockefeller deres kirke. Bare så synd at evangeliet til Faithless er så ujevnt.

Faithless-singelen «God Is My DJ» ligger høyt på listene over hele Europa. Og seinest under MTV Awards i Milano for en uke siden understreket Faithless sin posisjon blant de virkelig store popstjernene da de fikk åpne hele ballet. Likevel er en tur til Norge som å komme hjem. Det var her de først slo igjennom sommeren 1996, og det er hit de kommer gang etter gang, gjerne på en god gammeldags Norgesturnh, slik som denne gangen.

Vekk med tromissen

Men på tross av den gjensidige begeistringen som hersket mellom Faithless og deres publikum, var Rockefeller-konserten en klar indikasjon på at ikke alt er som det skal være med liveversjonen av gruppa. Bruken av en vanlig trommeslager på endel av de mest house-pregede låtene, deriblant «Insomnia», virker merkelig malplasert. Men samtidig er det liten tvil om at det er nettopp de mest groovende og dansbare låtene som er best egnet til å framføre live. Med sine mørke undertoner, men likefullt glad-house pregede stil setter disse låtene publikum i kok.

Splittet identitet

Som popstjerner er Faithless svært utypiske, men som 90-talls fenomen er de ganske typiske i all sin variasjon. Ofte kan de virke direkte sprikende. Når Jamie Catto griper mikrofonen for å framføre en raspende Tom Waitz-inspirert vise i valsetakt, snakker vi om et totalt annet band enn det som den karismatiske Maxi Jazz leder på randen av dance-ekstase. Men greit nok, begge sidene av det identitetssplittede Faithless funker på et vis.

I går hadde Faithless en stor styrke i de to frodige og ildfulle soul-søstrene som koret, og selvsagt den urcoole, men likevel så hjertevarme Maxi Jazz. Etter to album-utgivelser har Sister Bliss og de åtte andre på scenen et for tynt låtmateriale til å fylle en konsert som varer i fattige 70 minutter, men med et knippe dansbare høydepunkter, Maxi i front og et entusiastisk publikum fungerte det likevel. Faithless er tross alt forstatt en god del bedre enn det Norgesvenn-stempelet de har fått skulle tilsi.