Ikke helt likestilling likevel

Team Thorkildsen fortjener honnør for sitt initiativ for å rydde opp i dagens ulogiske diskrimineringsvern. Men de synes å ha glemt flere områder i prosessen.

IKKE LIKT PÅ ALLE OMRÅDER:  Bestemmelser om lik lønn for likt arbeid gjelder bare kjønn og aktivitetsplikten for arbeidsgivere er også skjev, skriver artikkelforfatteren. 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
IKKE LIKT PÅ ALLE OMRÅDER: Bestemmelser om lik lønn for likt arbeid gjelder bare kjønn og aktivitetsplikten for arbeidsgivere er også skjev, skriver artikkelforfatteren. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Om du diskriminerer noen, er nøyaktig den samme handlingen straffbar, bare ulovlig eller faktisk lovlig alt etter hvem du rammer. Dette er den absurde tilstanden i norsk lov i dag. Det er derfor noe helt nytt - og desto mer gledelig - når likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen slår fast at «behovet for et effektivt diskrimineringsvern er det samme for alle som utsettes for diskriminering.» Endelig skal loven bli lik for alle, er signalet.

Grunnen til disse uttalelsene er regjeringens lovforslag for å harmonisere og likestille diskrimineringsvernet. Fire i prinsippet parallelle diskrimineringslover skal nå gi samme vern for kjønn, nedsatt funksjonsevne, etnisitet, religion, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.

Team Thorkildsen fortjener honnør for sitt initiativ for å rydde opp i dagens ulogiske og faktisk diskriminerende diskrimineringsvern. Men de synes å ha glemt flere områder i prosessen.

Selv om kjønnsdiskriminering er forbudt også i familieliv skal det fortsatt være fritt fram for annen diskriminering på dette området. Kravet om at læremidler skal fremme likestilling gjelder bare kjønnslikestilling, grove diskriminerende handlinger utført av flere straffes bare om det gjelder etnisitet og fullt diskrimineringsvern gjelder ikke for funksjonshemmede på Svalbard. Bestemmelser om lik lønn for likt arbeid gjelder bare kjønn og aktivitetsplikten for arbeidsgivere er også skjev.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer