Ikke helt som på film

Stadig flere Hollywood-filmer legger scener til Dubai, oppmuntret av myndighetene i landet. Det gir et ganske annet bilde av emiratet enn nyhetsjournalistikken.

SLÅSS OM DEFINISJONSMAKTEN: Nyhetsartiklene om Dubai gir ofte et helt annet bilde enn reisejournalistikken og scenene fra Hollywood-storfilmer, som emiratet gjør sitt beste for å tiltrekke.Foto: Hans Arne Vedlog
SLÅSS OM DEFINISJONSMAKTEN: Nyhetsartiklene om Dubai gir ofte et helt annet bilde enn reisejournalistikken og scenene fra Hollywood-storfilmer, som emiratet gjør sitt beste for å tiltrekke.Foto: Hans Arne VedlogVis mer
Kommentar

Dubai setter store ressurser inn på å bringe store Hollywood-filmer til gards, for å bli skildret for verdenspublikummet gjennom en glamoriserende linse. De siste dagers tumulter gjør PR-framstøtene enda mer prekære.

Det var ikke så rart myndighetene i emiratet lyttet til nennsomt arbeidende norske myndigheter og kanskje aller mest til det smittsomme sinnet på sosiale medier, etter at historien om fengselsdommen til voldtektsofferet Marte Deborah Dalelv fikk bein å gå på. For miniputtlandet som markedsfører seg tungt som en oase av luksus og velbehag, er det en fartshump i veien når tilreisende plutselig får unngjelde for et lovverk som virker som om det hører hjemme i en annen tid enn de hypermoderne hotellkompleksene.

Men det skal bli interessant å se om saken får konsekvenser av betydning. Dalelvs sak er ikke den første i sitt slag. Også i tidligere tilfeller har kvinner som har anmeldt voldtekt, opplevd å bli dømt for å ha drukket alkohol og ha sex utenfor ekteskapet.

Likevel er det andre typer artikler som først og fremst har blitt skrevet om Dubai de siste åra. De fleste er reiseguider, mange av dem storøyde og overveldede, noen distansert syrlige i møte med innendørs alpinbakker og flokker med mekaniske gullhester i naturlig størrelse. Og nå begynner en mangeårig kurtise av Hollywood å betale seg. Det mest skinnende trofeet så langt, er «Mission: Impossible 4», som inneholdt en isnende spektakulær actionscene der Tom Cruise klatret opp fasaden til et av Dubais signaturbygg, Burj Khalifa. Etter innspillingen kunne ikke Cruise få fullrost det nye åstedet.

I forrige uke ble det klart at «Fast & Furious 7» delvis skal spilles inn i Dubai. Nye, store Hollywood-kollaborasjoner skal være på trappene. Nye Dubai Studio City vil bli regionens største filmsenter. Framstøtene overfor filmbransjen har sammenheng med at mange reisende velger reisemål etter å ha sett stedene på film eller TV.

Dubai er ikke alene om å tenke slik: Når thrillere som «Safe House» og «Skyfall» lar Ryan Reynolds og Daniel Craig slåss for livet i nærheten av de største turistattraksjonene i henholdsvis Cape Town og Shanghai, er det ingen tvil om at de respektive turistkontorene har vært tungt inne i prosessen.

De nøye innsolgte sakene om nye praktbygg, nye storfilmer og fornøyde A-kjendiser er også hendige for den som har interesse av å styre publikums assosiasjoner i retning av luksus snarere enn menneskerettighetsbrudd. Den velfunderte reisejournalistikken konkurrerer med den skrinnere nyhetsjournalistikken om oppmerksomheten. I Dalelv-saken var det sistnevnte som vant fram. Det er et fint tegn på at det ennå ikke er alt som kan kjøpes for penger. Ikke på kort sikt, og, forhåpentligvis, ikke på lang.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.