Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke «hemmelig nettverk»

POLITIKERE FRA

opposisjonen krever i Dagbladet 7. desember at jeg forklarer mitt forhold til det såkalte «hemmelige nettverk» Fellowship (som forøvrig heter International Foundation). Jeg ga et lengre intervju til Magasinet/Dagbladet 4. desember (selv om avisa ikke brukte alt jeg sa), men kan gjerne etter oppfordring presisere følgende:

1.  Jeg er ikke medlem av noen hemmelig organisasjon eller nettverk. Jeg er faktisk av prinsipp motstander av slike medlemskap, og har for eksempel derfor også avslått anmodninger om medlemskap i lukkede losjer.

2.  Jeg har vært med på noen arrangementer i International Foundations regi, uten at det har skjedd noe «suspekt» eller «mystisk» her. Det dreier seg bl.a. om én National Prayer Breakfast i Washington for ca. 20 år siden. På disse åpne arrangementene har for øvrig både internasjonale og norske politikere av ulik politisk farge deltatt. Her har også muslimer, som Yassir Arafat, vært med.

3.  Jeg har noen ganger (tror det kan dreie seg om 3-4) etter invitasjon vært med på måltider/samtaler på senteret Cedars ved Washington. Jeg har aldri oppfattet disse som hemmelige. Her har jeg møtt amerikanske politikere fra begge partier, og diplomater. Jeg har også vært med på noen få tilsvarende arrangementer andre steder. Det har i disse sammenhenger vært lite eller ingenting om politikk, men vi har samtalt om religion, etikk og det å være leder. Det har også vært deltagere fra ulike religioner. Jeg har ikke merket noe spesielt høyrevridd preg på disse samtalene. Al Gore (som har uttalt seg positivt om Cedars leder Doug Coe), og Hillary Clinton (som gjør det samme i sine memoarer) oppfatter jeg heller ikke som spesielt høyrevridde. Det bildet Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen forsøker å tegne er helt fremmed fra det jeg har møtt. Og de vet at jeg heller ikke står for dette.

4.  Jeg har kjent Doug Coe siden jeg deltok på National Prayer Breakfast for ca. 20 år siden. Jeg har opplevd at Coe først og fremst er opptatt av å holde kontakt med og mellom personer som har en religiøs dimensjon i sine liv. Dette har vært verdifullt for meg personlig. Coe er også opptatt av inter-religiøs dialog, fred og forståelse mellom mennesker av ulik bakgrunn.

5.  Jeg har møtt interessante mennesker med ulik bakgrunn og forskjellige holdninger gjennom International Foundation/Cedars aktiviteter, og forbeholder meg retten til fortsatt å gjøre det - på tross av Dagbladets og andres mistenkeliggjøring - og jeg har intet å skjule i så måte. Jeg møter mange mennesker med ulike meninger i ulike sammenhenger, og synes det er nyttig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media