«Ikke i noe annet land fins liknende ungdomsfeiring»

Slik er «the Norwegian way».

(Dagbladet.no): Den norske, London-baserte fotografen Jørn Tomter har i fem år brukt de vakreste mainetter på å følge norsk russ i deres løsslupne feiring av at eksamen fortsatt ikke er unnagjort.

Nå er bildeserien blitt bok med tekster av blant annet Erlend Loe og utgivelse på det britiske kunstforlaget Generation Yacht.

Det er ifølge forlaget første gang den særnorske feiringen presenteres internasjonalt mellom stive permer. Se bildene fra boka her.

Søtt og grotesk

«Ikke i noe annet land finnes en liknende ungdomsfeiring, der ingrediensene er tre uker fest i egen uniform, eget kjøretøy og selvskrevne regler», heter det i presentasjonen av boka, som fokuserer på å få fram det absurde, men også det troverdige i den overgangsriten russefeiringen er.

Bildene spenner fra det søte og komiske, til det absurde og groteske.

I et essay i boka skriver Karl Eirik Haug, redaktøren bak det prisbelønte magasinet Carl’s Cars, om russefeiringen som en siste sjanse til å kjøre rundt uten et bestemmelsessted og trekker linjene tilbake til klassiske roadmovies, «Rebel Without a Cause» og Homers «Odysseen».

Lærerpappa drakk øl på styrten

FOTOGRAFERTE FEM ÅRS RUSSEFEIRING: Fotografen Jørn Tomter. Her Stabekk-russ på 17. mai 2003. Foto: JØRN TOMTER
FOTOGRAFERTE FEM ÅRS RUSSEFEIRING: Fotografen Jørn Tomter. Her Stabekk-russ på 17. mai 2003. Foto: JØRN TOMTER Vis mer

Loe skriver om den logiske bristen bak det å feste før eksamen er over, om industrien bak russeeffektene og feiringens tendens til å bli mer egoistisk og individualistisk.

Også han ender imidlertid med å hylle tradisjonen og deler et minne fra sin egen barndom med en far som var lærer på videregående:

«Hvert tredje år ble vi vekt grytidlig 17. mai av at elevene hans sto utenfor og hoiet. Da gikk pappa ut på verandaen og drakk ei flaske øl på styrten og det syntes elevene hans var tøft og jeg likte godt at noen som var så tøffe syntes at faren min var tøff», skriver Loe.

Boka, som er designet av det anerkjente designbyrået Yacht Associates, kommer i begrenset opplag og skal i første omgang publiseres i Storbritannia og selges på import i Norge.

EN HYLLEST: Til det absurde, groteske og komiske ved russefeiringen. Foto: JØRN TOMTER
EN HYLLEST: Til det absurde, groteske og komiske ved russefeiringen. Foto: JØRN TOMTER Vis mer
«Ikke i noe annet land fins liknende ungdomsfeiring»