Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Karikaturtegninger:

Ikke igjen, Dagbladet!

Igjen roter Dagbladets karikaturtegner det til med å trekke nazi-referanser inn i en kritikk av Israel.

STYR UTENOM: Det er gode grunner til å være kritisk til Israels behandling av palestinere og drusere. Men å sammenlikne den gruppen som har vært utsatt for noen av de verste forbrytelsene i historien, med morderne som begikk dem, bør en styre utenom, skriver innsenderen.Foto: NTB Scanpix
STYR UTENOM: Det er gode grunner til å være kritisk til Israels behandling av palestinere og drusere. Men å sammenlikne den gruppen som har vært utsatt for noen av de verste forbrytelsene i historien, med morderne som begikk dem, bør en styre utenom, skriver innsenderen.Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er gode grunner til å være kritisk til Israels behandling av palestinere, og i dette tilfellet drusere, ikke minst den forhardingen som har funnet sted under statsminister Benjamin Netanyahu.

Denne kritikken kan uttrykkes på utallige måter, med et bredt arsenal av visuelle virkemidler. En satiretegner har rett og slett en hel verden av muligheter til sin disposisjon. Så hvorfor velger Dagbladets Finn Graff atter en gang å hente referansene fra Nazi-Tyskland?

Det er uoppfinnsomt, unødvendig, og rett og slett en elendig måte å kritisere Israel på. Det er å gjøre det lett for israelske myndigheter å avfeie kritikken. Det er å fremmedgjøre og støte jødiske nordmenn, de primære leserne av en norsk avis, og som ikke har noe ansvar for Israels handlinger. Det er å angripe Israel på et vis mange som er enige i deler av kritikken, også vil ta avstand fra, fordi det er både krenkende og kontraproduktivt.

Det er også å gjøre artikkelen fra Jan-Erik Smilden en bjørnetjeneste – den hadde fortjent en mer treffende illustrasjon.

Viljen – iveren? – etter å framstille jøder som likeverdige med nazistene som for bare noen tiår siden forsøkte å utrydde dem, og som langt på vei lyktes, har også noe antisemittisk over seg. Å sammenlikne den gruppen som har vært utsatt for noen av de verste forbrytelsene i menneskehetens historie, med morderne som begikk dem, er noe man bør styre utenom.

Selvsagt er dette provoserende for jøder. Selvsagt gjør det vondt. Det er åpenbart derfor det er så fristende å gjøre det. Og så galt. Også på det mest konkrete planet: Mye kan og bør sies om de mange overgrepene som begås av staten Israel, også den seineste uretten mot drusere og andre, men det er ikke gassovner. Jeg forstår ikke hvorfor de mange kloke menneskene i Dagbladet ikke styrer unna dette.