- Ikke imponert over norske forlag

Ole Asbjørn Ness fikk nylig Tarjei Vesaas\' debutantpris for romanen «Det er natt».

(Dagbladet.no): - Jeg har alltid hatt lyst på den prisen, sier forfatteren til Dagbladet.no.

- Men boka er kontroversiell og jeg trodde den var for sterk kost.

Boka handler om vold, og er ifølge Dagbladets anmelder ubehagelig å lese. Likevel hadde han et håp om å få debutantprisen.

- Det har vel alle debutanter? Det var mange debutanter i fjor, men jeg hadde i alle fall 1/45 sjans.

Refusert

Boka var Ole Asbjørns tredje forsøk på å bli publisert. Han skrev først dikt, men ble refusert. Dernest noveller, som endte i ny refusjon. Så endte han opp i «fullformat».

- Da gikk det. Men den er slitsom, den prosessen der. Særlig når man vet hvor tilfeldige konsulentuttalelsene er. Jeg er ikke veldig imponert over norske forlags behandling av manuskripter.

- Hvorfor tror du at du fikk debutantprisen?

- Jeg håper det er fordi det er en god bok. Jeg føler at de har sett de litterære kvalitetene. De har jo kommet litt i skyggen i anmeldelsene, som har handlet mest om det litt spektakulære innholdet. Men alt i alt har mottakelsen vært bedre enn jeg hadde fryktet. Jeg forberedte meg på veldig mye rart.

Fæl start

Men forfatteren forteller om folk som har lagt fra seg boka underveis. Folk som mener at han går for langt når han skildrer et overgrep detaljert.

Det tar ikke lang tid, heller: Boka begynner med en voldtekt.

- Det er litt bevvist fra min side, jeg gir ikke noen myk start. Sånn vet du en gang hva slags univers dette er. Det er ikke en bok alle skulle like.

- Hvorfor skriver om så fæle ting?

- Det ga seg selv, boka vokste bare fram. Skrev et førstekapittel og så fulgte kapitlene organisk etter hvert.

Han sammenlikner skriveprosessen med å lytte.

- Du lytter til en indre stemme?

- Ja, på en måte, selv om det kan høres kvasikunstnerisk og litt feigt. Men jeg prøver å bare lytte, skru av filtre og tørre å holde den frekvensen. Det er på det planet du klarer å skape prosa som skiller seg fra det trivielle. Det er litt vanskelig å gå inn i det virkelig ubehagelige. Men det er jeg som har skapt det her.

  • Lurer du på hvordan man går fram med et manus? Hvordan man skriver om ubehagelige temaer? Trenger du skrivetips? Her svarer debutantprisvinneren:
GLAD: Ole Asbjørn Ness har alltid hatt lyst på Tarjei Vesaas\' debutantpris.