Ikke kall meg Rosenborg!

HOMOFILI: Rosenborg hevder de vil «skape gode holdninger både i og utenfor klubben.» Men hvilke holdninger er det snakk om?

I tillegg til å elske Yngve på film er jeg også lidenskapelig opptatt av fotball. Dessverre er fotballen i steinalderen når det kommer til å elske Yngve - eller andre menn som elsker menn.

Det ble vi sist minnet på før Rosenborgs kamp mot Valencia i UEFA-cupen i forrige uke, hvor RBKs midtstopper Alejandro Lago på forhånd sa han skulle stanse Valencias «homsete» angripere.

Jeg leser til min bedrøvelse at RBK etterpå beklaget ordbruken, og kalte det en oversettertabbe. Dette er nok et eksempel på hvor langt fram det er før homofile aksepteres som likeverdige. Å beklage til Valencia er som å si at det er forferdelig å bli kalt homo, og forferdelig å være homo. Hva om oversettelsen hadde blitt til «blomst» eller «sykkelpumpe»? Det er ord som angir noe av langt mindre verdi enn et homofilt menneske. Hadde RBK da beklaget? Eller hadde det lattermildt blitt skyldt på en enkel oversettelsesfeil som ingen tok noen skade av?

Rosenborg engasjerer seg i samfunnet både i Norge og utenlands», heter det på RBKs nettsider. «Klubben ønsker å spre sitt engasjement så bredt som mulig, og bruke merkevaren Rosenborg slik at det skapes gode holdninger både i og utenfor klubben.» Hvilke holdninger er det her snakk om? Kardemommeloven?

Andre steder i idretten det like gammeldags, som sandvolleyballspilleren Iver Horrem nylig demonstrerte på sjarmerende vis, da han slo fast i P4 at «det er ekkelt å se to menn kline». Svaret ble forbigått i stillhet. Men hvordan hadde reaksjonene vært om Horrem hadde sagt at det er ekkelt å se to svarte kline?

Tidligere landslagskeeper Frode Olsen kom i hardt vær etter at han hadde sagt det var OK å kalle folk «homo og sånne ting» fra tribunen, men ikke «sønn av en hore».

Det ble strengt tatt ikke bedre da han skulle beklage utsagnet: «Det jeg mente å si er at homo, taper, drittsekk og slike ting er relativt harmløst fra de tilskuerne som roper det - det handler om takhøyde, og når noen kaller en spiller sønn av en hore, går de over streken, sa Olsen. Også han legitimerer homo som skjellsord - i tillegg til å sparke til de prostituerte, som åpenbart er for ekle til å være under hans såkalte takhøyde. Eller hva om dette hadde handlet om svarte? «Det jeg mente å si var at “svarting", “tapere" eller “drittsekk" er relativt harmløst, men sønn av hore er fysj.» Er det verre eller bedre enn noe annet å være svart eller homofil?

I kirken går det like tregt som i idretten. Jeg har ingenting mot religion i seg selv, jeg er fanatisk agnostiker. Men jeg er veldig i mot at Ole Christian Kvarme, Bjørg Tørresdal og mange flere, i ytringsfrihetens navn og på lønn fra staten, får forfekte sine diskriminerende synspunkter, med utgangspunkt i bibelen.

HOMOFILE PÅ FILM: I filmen «Mannen som elsket Yngve» spiller Rolf Kristian Larsen (t.v.) førstnevnte, og Ole Christoffer Ertvaag sistnevnte. Larsen skriver at han støtte på mange fordommer mot homofili i forbindelse med lanseringen av filmen. Foto: FILMWEB
HOMOFILE PÅ FILM: I filmen «Mannen som elsket Yngve» spiller Rolf Kristian Larsen (t.v.) førstnevnte, og Ole Christoffer Ertvaag sistnevnte. Larsen skriver at han støtte på mange fordommer mot homofili i forbindelse med lanseringen av filmen. Foto: FILMWEB Vis mer

Med bibelen i hånd prøver de forgjeves å «beskytte» ekteskapet. Det hellige ekteskapet. For mann og kvinne til døden skiller ad. Det med døden er ikke så viktig ettersom man kan gifte seg så mange ganger man vil i Norge, men det med kjønn er viktig. For det står noen få steder i bibelen at homofili er synd, like under ...den som jobber på sabbaten skal steines til døde… og litt over… - vil du ha en slave eller slavinne kan du kjøpe det fra dem rundt deg, videre kan du kjøpe barn av innvandrere.

Med denne boka skrevet for 2000 år siden prøver de rasjonelt å forklare hvorfor to menn av samme kjønn ikke kan få samme rettigheter som heterofile. Ekteskapet er hellig. Det står i bibelen. Og dette betaler jeg skatt for.

Homofile står på samme sted der kvinner (i Norge vel å merke) har stått før. Diskriminert med politisk korrekthet. Det er pinlig å tenke nå, at så mange i kirka kjempet mot Rosemarie Köhns bispekandidatur, ene og alene fordi hun var kvinne. Om noen år blir vi forhåpentligvis pinlig berørt når vi sier «…tenk at så sent som i 2008 fikk ikke homofile gifte seg. Så flaut.»

Normalisering bør være nøkkelordet for vårt forhold til homofili. Da min seks år gamle niese spurte hva «Mannen som elsket Yngve» handlet om, svarte jeg rett ut hva som var temaet. Hun svarte så med et enkelt «å, ja.» Tenk om alle hadde hatt den tilnærmingen. «Hva betyr homofili?» «At man elsker en av samme kjønn.» «Å, ja.»

I forbindelse med min deltakelse i filmen «Mannen som elsket Yngve» møtte jeg fordommer fra begge leire. Fretex ville ikke låne oss klær etter at de hørte filmens tittel. Vi fikk ikke låne et hus eid av Solborg Folkehøgskole av samme grunn. På den andre siden møtte jeg også fordommer fra BLIKK. Da vi prøvde etter beste evne å fortelle at filmen handler mer om kjærlighet enn homofili, ble vi på lederplass beskyldt å være redde «homostempelet». Vi er ikke redde. Vi håper bare inderlig at folk skal si «å, ja.»

Så til Rosenborg. Det beklagelige og pinlige er at dere beklaget å beskylde noen for å være homo. Dere kan dere gjerne kalle meg homo, hore, eller svart. Men ikke kall meg Rosenborg, Iver Horrem eller Frode Olsen! Der går grensen.

Ikke kall meg Rosenborg!
- HOMSETE SPILLESTIL: Det sa Alejandro Lago om Valencias angripere. Rosenborg beklaget utsagnet.