Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Filmtilbud på nett:

Ikke kast dvd-spilleren din!

Vent til strømmetilbudet er så bra som du fortjener at det er.

Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmkritikere kan være slitsomme folk. Vi har denne tendensen til å prakke filmer på venner og kjente, uoppfordret og med skinnende øyne, og ikke alltid med tanke på at slitne trebarnsforeldre kan ha utfordringer med å finne tid og overskudd til å begynne på et sort-hvit italiensk epos fra midten av forrige århundre. Men i det siste har ivrige filmformidlere fått enda et problem. Når vi rekker frem dvd’en vi kjøpte en gang for ti år siden, får vi stadig oftere svaret: Jeg har ikke dvd-spiller lenger.

Til dette er det bare én ting å si: Ikke kast dvd-spilleren din! Ikke hvis du ikke har en overpriset spillkonsoll som gjør samme nytten. I alle fall ikke ennå. Snart, om sikkert ikke så lenge, kommer alt du måtte ønske til å ligge klar og vente på den minste lille rykning i strømmefingeren din. Men verden er ikke kommet dit.

For filmtilbudet på strømmetjenestene er notorisk dårlig. Netflix’ filmoversikt er et villniss, der filmene er løst sortert i kategorier der de kanskje og kanskje ikke hører hjemme og det er umulig å finne noen håndterbar oversikt. Toneangivende regissører som Pedro Almadovàr og Woody Allen er representert med én film hver, fra et tilsynelatende tilfeldig sted i filmografien.

HBO skiller seg ut med litt bedre organisering og flere kvalitetsfilmer, selv om det også her finnes åpenbare innkjøp fra et billigutsalg en gang, som den ufrivillig skrekkinnjagende «Bone Tomahawk». Også her virker utvalget vilkårlig. Et mindretall av filmene er spillefilmer, og bare noen ytterst få av disse igjen er fra nittitallet eller tidligere. Forskjellige land har forskjellige lover for opphavsrett, og de internasjonale gigantene prioriterer øyensynlig ikke å la det norske publikummet få noen feinschmeckermeny å velge i.

For den som er interessert i andre land enn USA og andre perioder enn de siste tyve årene, finnes det et ganske godt utleietilbud, på Google Play og iTunes. Sistnevnte har femten filmer av Alfred Hitchcock liggende, samt tolv av Stanley Kubrick og syv av Akira Kurosawa; klart best av de undersøkte. Men fremdeles kan verken Netflix, HBO, Google Play eller iTunes vise meg «Hannah and her Sisters», en av Woody Allens aller beste filmer. Klassikere som Zhang Yimous «Bak den røde lykten» og Abbas Kiarostamis «Smaken av kirsebær» er ikke å finne noe sted. Vi har tilgang til mye, men vi har ikke tilgang til mye nok, med tanke på filmens globale og historiske utstrekning.

Om det likevel skal strømmes: Bla deg gjerne frem til den franske fengselsfilmen «Profeten»/«A Prophet» på HBO, den Dagbladet kåret til årets beste film i 2009. Sjekk sofistikerte «Frances Ha». Drøm deg bort i «Jane Eyre» fra 2011 på samme sted, eller i «Mitt Afrika» fra 1985 på Netflix. Men la dvd-spilleren være, litt til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!