Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke kjipt med MP3

Mannen bak «Livet er for kjipt» lanserte i dag en MP3-søkemotor som også artistene tjener penger på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De som lager musikken og gjerne vil tjene penger på det, synes det er kjipt at folk får laste ned låtene deres fra internett uten å betale.

- Hver gang noen laster ned ei låt, tjener artisten, komponisten og plateselskapet noen tiører, sier Lars Kilevold til Dagbladet.no.

Han ble kjent med låta «Livet er for kjipt», men har nå starta nettstedet Freetrax.com. Inntektene fra bannerannonsene går til rettighetshaverne. Hver annonse gir 10 øre og du får se rundt fem annonser pr. nedlasting.

«Robin Hood» kaller de det nye konseptet.

Søkemotoren søker på kontroversielle fildelingsnettverk som Gnutella - hvor man kan laste ned MP3-filer. MP3 er et komprimert musikkformat.

- Det er nesten umulig for platebransjen å stenge nettverk som Gnutella, fordi trafikken umiddelbart vil bli dirigert til andre nettverk så snart et av dem er stengt, sier Lars Kilevold.

Han er en av grunnleggerne og investorene bak Freetrax.

- Vi ønsker å hjelpe rettighetshaverne i denne situasjonen, og derfor kanaliserer vil alle inntekter fra søkeprosedyrene til dem, sier Kilevolds partner, David Gjester.

Søkemotoren er utarbeidet av Freetrax i samarbeid med Oslo-firmaet Onsite Solutions.

IKKE KJIPT: For artistenes vedkommende er det endelig lansert en MP3-søkemotor som også de tjener penger på.