FORNØYD: Per Sandberg da Frps stortingsgruppe behandlet asylbarnsaken onsdag.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORNØYD: Per Sandberg da Frps stortingsgruppe behandlet asylbarnsaken onsdag. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Ikke kjøp bruktbil av Per Sandberg

Han gliser for bredt.

Kommentar

Bruktbilselgeren gliser bredt når du signerer kontrakten. Så ler hun rått og avslører at hun var villig til å selge deg bilen for halve prisen. Slik framsto Fremskrittspartiet (Frp) i går.

Fra Venstre-landsmøtets talerstol fortalte Per Arnand Thorbjørnsen at avtalen for asylbarna var det største han har opplevd gjennom 30 år i partiet. Mange føler det nok slik.

Nettopp derfor var gårsdagens aviser så krenkende. Per Sandberg og Mazyar Keshvari sa nesten rett ut at KrF og Venstre var blitt lurt i forhandlingene. Frp hadde fått langt større gjennomslag enn forventet. Betydelige innstramminger av asylpolitikken i bytte mot et ubetydelig antall asylsøkere, som innvandringspolitisk talsmann uttrykte seg.

Om Trine Skei Grande tvitret da hun så avisene, ville hun kanskje brukt emnetaggen #denfølelsen. Hun brukte heller telefonen til å få tak i Siv Jensen. Frp-lederen forsikret om at hennes virkelighetsoppfatning var i overensstemmelse med Venstre-lederens og ikke med sin egen nestleders. Det holdt visst.

I landsmøtetalen snakket Grande varmt om Venstres politiske seire i denne regjeringsperioden. Hun langet ut mot Arbeiderpartiet og framstilte et knakende godt samarbeid mellom sentrum og regjeringen som kontrast. I virkeligheten er samarbeidet for tida like knakende som godt.

Godt samarbeid forutsetter vilje til kompromiss ved motstridende interesser og respekt for hverandres ståsted.

Omtrent det stikk motsatte av hva partiets nestleder og innvandringspolitiske talsmann viser. Sist ut er Christian Tybring-Gjedde som nå kaller Grandes uttalelser om asylbarna nasjonalsjåvinistiske.

Det de sier til mediene høres av flere velgere enn hva partilederen sier i private samtaler.

Du kan takke en bruktbilselger for godt samarbeid. Men gliser hun for bredt, har du betalt mer enn nødvendig. Jeg kommer i alle fall ikke til å kjøpe noen bruktbil av Per Sandberg.