DEBATT

Debatt: Kosttilskudd

Ikke kjøp kosttilskudd med påstand om effekt på helse

Sover du dårlig? Må du stå opp og late vannet om natten? Har du eller din kjære begynt å huske dårligere? Har du tunge og trette bein?

FRITT FRAM: Det er i øyeblikket fritt fram å spre reklame med eSfekt på alle aspekter ved vår helse uten at påstandene er vitenskapelig dokumentert. Vi trenger bedre beskyttelse mot markedsføringen av kosttilskudd, skriver artikkelforfatterne. Bildet er fra en helsekostbutikk. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FRITT FRAM: Det er i øyeblikket fritt fram å spre reklame med eSfekt på alle aspekter ved vår helse uten at påstandene er vitenskapelig dokumentert. Vi trenger bedre beskyttelse mot markedsføringen av kosttilskudd, skriver artikkelforfatterne. Bildet er fra en helsekostbutikk. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi utsettes daglig for reklame for kosttilskudd med påstått virkning på hukommelse, konsentrasjon, søvn, energi, hormonaktivitet, immunforsvar, blodsirkulasjon, fordøyelse, syn, hår, hud og negler, vannlating, ledd, muskler, sexlyst, blodtrykk og mye annet.

Vi ser kanskje bilde av smilende forskere i hvitt som innestår for virkningen av produktet. Det kan være intervju med en kjendis som har hatt fantastisk effekt eller en vanlig kvinne eller mann som forteller om livet sitt før og etter kosttilskuddet. Totalt sett omsettes det for over to milliarder av slike kosttilskudd årlig i Norge (Statistisk sentralbyrå).

Hva er det som er galt med dette? Det er ingen eller svært mangelfull dokumentasjon av virkningen. Reklamen inneholder ofte noen overflatiske medisinske betraktninger og viser kanskje til «forskning», som ved nærmere ettersyn ikke holder mål.

Det som er gjennomført av seriøse vitenskapelige studier på kosttilskudd viser enten ubetydelig eller ingen effekt eller til og med skadelig virkning.

Kosttilskudd klassifiseres ikke som legemidler, men reguleres av en egen Forskrift om kosttilskudd. Det er ikke tillatt i merking eller markedsføring å påstå eller gi inntrykk av at kosttilskudd forebygger, leger eller lindrer sykdom, sykdomssymptomer eller smerter. Dette vokter produsentene seg vel for å gjøre. Men er det virkelig noe skarpt skille mellom sykdom og helse, slik regelverket for bruk av ernærings- og helsepåstander forutsetter? Nei. Vi passer på helsen for å unngå å bli syke. Dagligdagse helseplager kan være symptomer på sykdom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer