Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Ikke klar over hvor modig han var

David Leaf har laget film om John Lennon «mot» USA. Se trailer i linken i teksten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VENEZIA (Dagbladet.no):: - «The US versus Lennon» viser hva som skjer når noen reiser seg og går til kamp mot den sterkeste makten i verden, forteller regissør David Leaf.

Hans nye dokumentar om rockelegenden John Lennon ble nylig presentert

på filmfestivalen i Venezia, og mottok enorm applaus av journalister etter pressevisningen. Dagbladet.no var tilstede på pressekonferansen med David Leaf tidligere i kveld.

Se trailer fra filmen her.

Trenger å minnes

- Folk under førti vet stort sett at John Lennon var med i Beatles, skrev Imagine og ble skutt. Men det er viktigere sider ved denne mannen som folk trenger å kjenne til, eller i hvert fall å bli påminnet, sier Leaf om motivasjonen for å lage nok en Lennon-dokumentar.

Filmskaperen er også personlig Lennon-fan, men fikk aldri gleden av å møte legenden da han var i live.

- Jeg har jobbet med de tre andre Beatles-medlemmene, men Lennon fikk jeg bare sett engang. Det var til gjengjeld hans siste konsert-opptreden, i Madison Square Garden i november 1974. Jeg er evig takknemlig for at jeg fikk med meg den konserten, sier regissøren.

image: - Ikke klar over hvor modig han var

Men det er altså ikke musikeren, men den politiske perioden til Lennon som belyses i filmen; i det han går fra å være rockemusiker til å bli fredsaktivist, som det heter seg i filmens tagline.

Yoko og John

«The US vs. Lennon» fokuserer på tiden mellom Beatlesbruddet i 1970 til 1975, da Lennon fikk sønnen Sean, sammen med Yoko, og trappet ned det politiske engasjementet. I denne perioden var John Lennon og Yoko Ono bosatt i New York, og brukte sin berømmelse og innflytelse på å prøve å gjøre verden til et bedre sted å leve. Paret ble litt av en torn i øyet for Nixon-administrasjonen, ikke minst på grunn av protestene mot Vietnam-krigen. Dokumentaren kulminerer i at Nixon forsøker å kaste Lennon ut av USA.

- John og Yoko var 1970-tallets mest kjente par, nikker Leaf.

- Vi er i en tidsalder hvor selvpromotering og forfengelighet betyr altfor mye. John og Yoko ville bare promotere fred. Det de gjorde var veldig modig, trolig mer modig enn de selv var klar over, forteller David Leaf engasjert.

Flere kjente personligheter, som Yoko Ono, nyhetsmannen Walter Cronkite, G.Gordon Liddy fra Nixon-administrasjonen, rikssynseren Gore Viddal, eks-Black Panther-leder Bobby Seale og flere andre er med som intervjuobjekter for å belyse Nixon-perioden og Lennons politiske virke.

Men i det store og hele har Leaf ønsket at John Lennons stemme og hans sanger skal fortelle historien. Dokumentaren inneholder en mengde mindre kjent materiale.

- Yoko Ono ga oss stor tilgang til arkivene hun sitter på. Jeg tror hun syntes det er viktig med en film om Lennons fredsarbeid nå, spesielt med tanke på hvordan amerikansk politikk har utviklet seg de siste fem årene.

HAR JOBBET TETT MED YOKO : Regissør David Leaf var i kveld tilstede i Venesia for å fortelle om sin nye John Lennon Kommentar. Foto: SCANPIX
HAR JOBBET TETT MED YOKO : Regissør David Leaf var i kveld tilstede i Venesia for å fortelle om sin nye John Lennon Kommentar. Foto: SCANPIX Vis mer

Regissørens favorittscene

Det såkalte bagism-stuntet i Wien er blant de obskure klippene som er tatt med. Tidligere har det bare vært vist på østerisk tv.

- Min favorittscene i filmen er når John Lennon blir utfordret av en journalist fra New York Times på hva verdien av hans fredsarbeid er, forteller Leaf.

- Da ser du den ekte John Lennon komme frem. Han argumenterer skarpt og er fullstendig dedikert til sin sak.

Filmen indikerer også at Lennon til en viss grad ble manipulert av amerikanske drevne hippie-aktivister som Abbie Hoffmann og Jerry Rubin. Men John Lennon var ingen nikkedukke. Det presiserer både filmen og David Leaf selv.

- Ingen kunne fortelle John Lennon hva han skulle gjøre. Han var en altfor sterk personlighet til det.

- Har John Lennon blitt en slags kuriøs anakronisme, eller er han like aktuell i dag?

- De tingene John Lennon sa er like aktuelle i dag som på 1970-tallet. Yngre folk i dag spør seg selv hvor er vår John Lennon, mens eldre folk lurer på hvor John Lennon er når verden trenger ham. Han selv ville nok at det skulle være opp til oss, folket, å skape fred i verden, ikke lederne, avslutter regissøren.

- VILLE BARE PROMOTERE FRED</B>. Bildet er hentet fra Leafs dokumetar.