DEBATT

Debatt: FpU og dødsstraff

Ikke kødd med det Norge vi elsker

Hvis FpUs bakstreverske forslag blir vedtatt, kommer det til å ødelegge for samarbeidet mellom ungdomspartiene på borgerlig side i lang tid framover.

GIFTROM: FpU trekker fram en gammel diskusjon om innføring av dødsstraff i enkelte tilfeller. Her fra et sprøyterom i San Quentin-fengselet i USA, der dødsdømte får injisert den dødelige giften. Foto: Eric Risberg / AP / NTB Scanpix
GIFTROM: FpU trekker fram en gammel diskusjon om innføring av dødsstraff i enkelte tilfeller. Her fra et sprøyterom i San Quentin-fengselet i USA, der dødsdømte får injisert den dødelige giften. Foto: Eric Risberg / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Sitater som «FpU mener at samfunnet tjener på at befolkningen er språklig og kulturelt like» og «dødsstraff er i enkelte tilfeller den eneste naturlige straffereaksjon» er hentet fra forslag som er sendt inn til FpUs prinsipprogram.

Det er ikke vanlig for medlemmer av andre partier å blande seg inn i programprosessen til et annet parti, men nå klarer vi rett og slett ikke la være. Det er noe tilsynelatende søtt med en idealisme som er opptatt av lavere bensin- og bilavgifter og en strengere innvandringspolitikk. Samtidig går det ei fin grense mellom denne idealismen og en drøy populisme som har paralleller til langt inn i Europas mørkeste politiske hjørner. Vi klarer ikke se på at slike holdninger utbrer seg og vi føler en plikt til å si ifra.

FpU kaller seg selv liberalistisk, selv om enkelte fraksjoner i partiet gir inntrykk av alt annet enn liberalisme. Det burde likevel ligge latent hos en demokratisk person, liberalist eller ikke, at dødsstraff er en dårlig idé – men den gang ei. Her har en fraksjon i FpU prestert å ville etterfølge noen av de verste regimene i verden. Kina, Russland, Saudi-Arabia og Irak er ikke land vi vanligvis ønsker å sammenlikne oss med. At enkelte deler av FpU ønsker å føye Norge inn i rekken av disse landene er oppsiktsvekkende. For å si det som folk flest: det er helt sjukt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer