- Ikke kødd med kjønnsdebatten

FØLG SAKEN

Skuespiller Nicolay Lange-Nielsen (39) er provosert over nyfeministenes resirkulering av 70-tallstanker - og over mennene som har engasjert seg i debatten.


PROVOSERT: - Kvinner reflekterer lite over sitt forhold til menn, sier skuespiller Nicolay Lange-Nielsen.

- Bøkene som er kommet fra menns side virker private, samtidig som de forsøker å generalisere. De mangler perspektiv, og får menn til å virke enkle og hjelpeløse. Så lenge nyfeministene ikke eier selvironi og humor, er det feil måte å ta dem på, mener Lange-Nielsen. I en kronikk i Dagbladet i dag skriver han at feminismen har utspilt sin rolle. Han vurderer også å gi ut bok om temaet.

Trang kjønnsrolle

Skuespilleren, aktuell som «Ragnar» i «Hotel Cæsar» på TV2, er møkklei av å høre feminister snakke om undertrykking, og menn som tar på seg en kollektiv skyld for alt som er gjort mot kvinnene. - Når enkelte nyfeminister kombinerer aggresjon, fordommer og uvitenhet og retter det mot en kategori mennesker uten individuelle hensyn, er man inne på en tankegang som likner mer på rasisme enn debatt, mener Lange-Nielsen. Han etterlyser en dypere forståelse av mannen som kjønn fra nyfeministene. - Menn er jævlig individuelle, mens kjønnsrollen er trang. Menn har de siste årene mistet noe av den påtatte ansvarligheten, vi tillater oss å leke mer. Menn tør for første gang å lure på hvem de er. Det må utnyttes, ikke angripes.

Selvopptatte

- Hva bør nyfeministene gjøre i forhold til mannen? - Det er lagt ned mye energi fra mannens side for å forstå kvinnen. Hvis kvinnen, og spesielt nyfeministene, hadde vist det samme engasjementet, ville mye vært gjort. Ingen feminister kjøper en bok om hvordan menn tenker og kommuniserer. Det er de for selvopptatte til. Menn trenger sjenerøsitet og forståelse, og menn og kvinner må møte hverandre med åpenhet og respekt.