Ikke kutt røyken med snus

Snus er kreftframkallende og mer vanedannende enn sigaretter.

Trendy: Det ser ut til at snusprodusenten Swedish Match har lykkes i å rundlure norske ungdommer til å tro at snus er trendy, skriver kronikkforfatteren. 
 

Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
Trendy: Det ser ut til at snusprodusenten Swedish Match har lykkes i å rundlure norske ungdommer til å tro at snus er trendy, skriver kronikkforfatteren. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EU har forbudt snus fordi det er kreftframkallende, men Sverige ble gitt et unntak. Fordi Norge ikke er medlem av EU kunne den svenske snusfabrikanten Swedish Match fra 2003 etablere seg i Norge med egen fabrikk og 20 ansatte. Det ser ut til at de på denne tiden har lykkes i å rundlure norske ungdommer til å tro at snus er trendy.

I 2004 syntes 94 prosent av de unge i Norge at snus var usexy. Nå snuser snart 400 000 i Norge, rundt 55 000 av dem er jenter og kvinner.

Det er et mysterium at forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) anbefaler snus som røykekuttmiddel i en rekke artikler og intervjuer. SIRUS er et statlig organ og motarbeider med dette, så vidt jeg kan forstå, både WHO, EU, og fem nordiske helsedirektører. De har alle advart mot bruk av snus.

Lund går så langt at han beskylder organisasjonen Tobakksfritt, hvor blant annet Legeforeningen, Kreftforeningen og Norges Astma- og Allergiforbund er medlemmer, for å misinformere helsemyndighetene. Tobakksfritt hevder at det ikke er vitenskapelige data for å anbefale snus som røykekuttmetode.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer