Ikke kutt røyken med snus

Snus er kreftframkallende og mer vanedannende enn sigaretter.

Trendy: Det ser ut til at snusprodusenten Swedish Match har lykkes i å rundlure norske ungdommer til å tro at snus er trendy, skriver kronikkforfatteren. 
 

Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
Trendy: Det ser ut til at snusprodusenten Swedish Match har lykkes i å rundlure norske ungdommer til å tro at snus er trendy, skriver kronikkforfatteren. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EU har forbudt snus fordi det er kreftframkallende, men Sverige ble gitt et unntak. Fordi Norge ikke er medlem av EU kunne den svenske snusfabrikanten Swedish Match fra 2003 etablere seg i Norge med egen fabrikk og 20 ansatte. Det ser ut til at de på denne tiden har lykkes i å rundlure norske ungdommer til å tro at snus er trendy.

I 2004 syntes 94 prosent av de unge i Norge at snus var usexy. Nå snuser snart 400 000 i Norge, rundt 55 000 av dem er jenter og kvinner.

Det er et mysterium at forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) anbefaler snus som røykekuttmiddel i en rekke artikler og intervjuer. SIRUS er et statlig organ og motarbeider med dette, så vidt jeg kan forstå, både WHO, EU, og fem nordiske helsedirektører. De har alle advart mot bruk av snus.

Lund går så langt at han beskylder organisasjonen Tobakksfritt, hvor blant annet Legeforeningen, Kreftforeningen og Norges Astma- og Allergiforbund er medlemmer, for å misinformere helsemyndighetene. Tobakksfritt hevder at det ikke er vitenskapelige data for å anbefale snus som røykekuttmetode.

Lund fikk nylig betenkelig støtte i avisdebatten fra Lars Erik Ramström. Han kaller seg forskningssjef for det lille enmannsforetaket Institutet för tobakksstudier i Stockholm. Overlege Gunilla Bolinder ved Karolinska institutet kan fortelle at Ramström skjuler sitt samarbeid med Swedish Match. Hun har sendt meg en kopi av en fortrolig e-post som ble sendt fra Swedish Match til Ramström. Her får han gode råd og forslag til å skrive en pressemelding, der han skulle hevde at snus motvirker røykedebut og er det mest effektive hjelpemiddelet for røykere som vil slutte å røyke.

SIRUS' siste undersøkelse viser at det er flere som slutter å røyke ved hjelp av snus enn med nikotintyggegummi eller plaster. Den ikke sier noe om hvor lenge røykerne har sluttet. Men leser man nøye kommer det fram at over 60 prosent av dem som kutter røyken med snus, fortsetter med snusen. Det er nærliggende å tro at de er blitt avhengige av snus.

Dette skyldes sannsynligvis at snusen inneholder så mye nikotin. Det er nemlig nikotinen som skaper avhengigheten og gjør det vanskelig å slutte med tobakksprodukter. Det er viktig å merke seg at bare ti prosent av dem som slutter med røyk med tyggegummi og plaster, fortsetter med disse hjelpemidlene.

Det er forståelig at voksne røykere som vil spare nærmiljøet for passiv røyk fristes til å gå over til snus. Men det er bekymringsfullt at man tror det er den beste metoden for å slutte. Den beste metoden er selvfølgelig å slutte uten å gå over til snus.

I USA har man fulgt opp rundt 15 000 personer som sluttet å røyke. Prosentandelen av dem som lykkes å kutte røyken er større enn i Sverige. Bruken av snus var meget liten og påvirket ikke graden av suksess.

I det svenske programmet «Kalla Fakta» på svensk TV4 i oktober 2009, sa forskere at Swedish Match har tilsatt porsjonsmerkene Kronan, General, Ettan og Grovsnus mer av stoffet «E-500», natriumkarbonat. Dette økte mengden fritt nikotin til 80 prosent av det totale nikotininnholdet. Jo mer fritt nikotin, jo raskere og kraftigere blir avhengigheten. Abstinensen blir hardere. Det gjennomsnittlige forbruket hos svenske snusere er nå omtrent 13 timer per dag.

Den amerikanske professoren Greg Conolly var med i programmet. Han er spesialist på hvordan selskapene designer tobakksprodukter. Han fortalte at i USA må de offentliggjøre hvor mye fritt nikotin det er i snusen. I merkene til de voksne er det mer fritt nikotin enn til de yngre.

Swedish Match vil ikke oppgi mengden fritt nikotin i sin snus. Når får vi dette avslørende programmet på norsk TV?

Den norske forskeren Kai Håkon Carlsen ved UiO hevdet nylig at med en dose snus får du i deg ti ganger så mye nikotin som ved å røyke en sigarett. En svensk undersøkelse fra 2010 blant 17-åringer, viste at de som snuste hadde en fire ganger så høy risiko for nikotinavhengighet enn de som bare røykte. Hvis de både snuste og røykte var den fem ganger så høy.

Det er urovekkende at 50 prosent av de unge, norske snusbrukere aldri hadde røykt, og at den største økningen i snusbruk skjedde blant unge.

Når du først er blitt nikotinavhengig, er veien kort til sigaretter. Dette åpner for blandingsforbruk av både snus og røyk. En finsk studie viste at snusere oftere prøvde å røyke enn snusfrie. Dette kan forklare at vi i 2009 fikk to prosent flere unge røykere i Norge enn året før.

Karl Erik Lund påstår at røykere som går over til snus reduserer sin sykdomsrisiko med 90 prosent. Dette sier professor Tore Sanner er feil. Sigaretter har 60 kreftframkallende stoffer. Snus har riktignok bare 30, men det er mer enn nok.

De nordiske helsedirektørene viser til en rekke internasjonale rapporter som viser at snus øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen og i spiserøret (disse kreftformene har høy dødelighet).

Risikoen øker også for tidlig fødsel, redusert fødselsvekt og svangerskapsforgiftning. Dessuten gir snus høyere risiko for dødelighet blant dem som får hjerteinfarkt eller slag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer