Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Russetiden:

Ikke la alkoholen ødelegge russetiden

Høyt alkoholkonsum spiller ofte en rolle i situasjoner der folk er blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet eller trakassering.

GRENSER: Mer enn en tredel av ungdommene som ble spurt var helt eller delvis enige i at russelåtene øker aksepten for å ha sex med en person som er for beruset til å være med på det, og halvparten mente at russelåtene bidrar til å øke aksepten for å drikke seg full. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
GRENSER: Mer enn en tredel av ungdommene som ble spurt var helt eller delvis enige i at russelåtene øker aksepten for å ha sex med en person som er for beruset til å være med på det, og halvparten mente at russelåtene bidrar til å øke aksepten for å drikke seg full. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Metoo-kampanjen har synliggjort at høyt alkoholkonsum ofte har spilt en rolle i situasjoner der folk er blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet eller trakassering. Dette er ekstra viktig for russen å ha i bakhodet nå som russetiden nærmer seg med stormskritt.

Russetiden er først og fremst en positiv feiring av endt videregående utdanning. For mange unge er dette en viktig opplevelse i livet, og planleggingen begynner tidlig, gjerne allerede i første klasse på videregående. Men feiringen er ofte også synonym med fest, moro og store mengder alkohol.

Å utsette noen for uønsket seksuell oppmerksomhet eller trakassering er aldri greit, enten man er edru eller har drukket. Men alkohol kan bidra til at signaler blir vanskeligere å oppfatte, og at grensene for seksuelt samtykke blir uklare.

Ungdom som har lite erfaring med alkoholens virkning på egen og andres kropp, har større risiko for å havne i situasjoner der samtykke til sex er uklart, og for å oppleve uønsket seksuell oppmerksomhet. 45 prosent av jenter mellom 15 og 20 har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet i forbindelse med jevnaldrendes drikking, ifølge en undersøkelse gjennomført av Opinion på oppdrag fra Actis i 2017.

Mange voldtekter skjer i forbindelse med fest eller uteliv, der offer og gjerningsperson ofte kjenner hverandre. I 2015 var hele 40 prosent av alle anmeldte voldtekter festvoldtekter, ifølge Kripos. Andelen har vært relativt stabil i flere år.

Festvoldtektene kjennetegnes ofte ved at både overgriper og offer har drukket betydelige mengder alkohol, og ofte er begge unge.

I undersøkelsen fra Opinion var mer enn en tredel av ungdommene som ble spurt helt eller delvis enige i at russelåtene øker aksepten for å ha sex med en person som er for beruset til å være med på det, og halvparten mente at russelåtene bidrar til å øke aksepten for å drikke seg full.

Det er også grunn til å tro at holdninger spiller en rolle. Russen har sunget med på sanger om at «i kveld er det lov å være hore», «bli med ned på kne, lille luremus» og om å skjenke folk til de blir med på samleie. Eller «er du 13, er du med / når du suger, så gå ned» som en av tekstene lød i fjor, selv om tekstforfatterne senere endret teksten til «er du 16, er du med», etter mye oppmerksomhet i mediene.

Metoo har gjort oss mer oppmerksomme på omfanget av seksuell trakassering i samfunnet. Oppførsel som man tidligere har sett gjennom fingrene på, er ikke lenger akseptabelt. Terskelen for å melde fra om ugrei oppførsel er senket. Kampanjen har også synliggjort at alkohol ofte er en faktor som bidrar til grenseoverskridende oppførsel. Når voksne mennesker opplever grensesetting og respekt for andres grenser som vanskelig, kan vi ikke forvente at unge med lite alkoholerfaring skal klare det bedre.

Vi må få en nasjonal samtale om ungdom, alkohol og seksuell adferd. Russestyrene må ta initiativ til at ungdom snakker sammen og lager felles kjøreregler for hvordan man skal oppføre seg mot hverandre. Det bør utarbeides retningslinjer som legger til rette for en trygg feiring av endt skolegang.

Skolen har også et ansvar og må på banen. Både seksual- og rusundervisningen må bli bedre. Ungdom må få bedre kunnskap om hvordan rusbruk påvirker kroppen og evnen til å ta rasjonelle beslutninger. Grensesetting og samtykke er også et aspekt, og her bør seksualundervisningen bli langt bedre. Noen timer om eggstokker og graviditet er ikke lenger nok.

De unge må lære å kjenne egen kropp, sette grenser, respektere et avslag og at nei betyr nei. Og vi trenger et oppgjør med russelåter med stadig drøyere og mer seksualiserte tekster, der det oppfordres til skjenking, overgrep og bruk av narkotika.

Vi ønsker årets russ en trygg og morsom feiring som kan bli til et positivt minne for resten av livet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!