UNIK: Alle har en mening om Brexit. Du også. Det er mange som ligner. Men ingen er helt som din. Din mening om Brexit er unik.Foto: Gail Orenstein/NurPhoto
UNIK: Alle har en mening om Brexit. Du også. Det er mange som ligner. Men ingen er helt som din. Din mening om Brexit er unik.Foto: Gail Orenstein/NurPhotoVis mer

Ikke la deg skremme av at andre har lengre mening enn deg om Brexit

Alle har en mening om Brexit.

Meninger

Meninger om Brexit er som snøkrystaller. På avstand ser de like ut, men når man studerer dem på nært hold ser man alle har sitt særegne mønster. Allerede på valgnatten begynte luften å fylles av disse meningene. Da vi våknet morgenen etter var bakken dekket av et hvitt teppe. Meninger om Brexit, tett i tett så langt øye kunne se. facebook-poster, tweets, blogger og Brexit-kronikker. Ja, til og med et par fremtidige masteroppgaver lå mellom trærne.

TUFTEBARTEN: Fast skribent i Dagbladet.
TUFTEBARTEN: Fast skribent i Dagbladet. Vis mer

Alle har en mening om Brexit. Du også. Det er mange som ligner. Men ingen er helt som din. Din mening om Brexit er unik.

Noen holder sin mening om Brexit for seg selv. Er du en av dem? Vil du at første gangen du mener noe om Brexit skal være spesiell? Sparer du den til du møter noen du elsker?

Du har ingenting å skamme deg over. Din mening om Brexit er din og din alene. Ingen kan ta den fra deg. Men likevel kan det være godt å dele den med andre. Din mening om Brexit er som kjærligheten. Jo mer du deler av den, jo større blir den.

Din mening om Brexit sier noe om hvem du er. Er du selvsikker? Da er du bastant for eller i mot. Er du konfliktsky og introvert? Da vil du naturlig nok bekymre deg for all usikkerheten Brexit skaper. Liker du å være først ute med en mening, eller legger du deg på været og ser an hva de andre mener? Brexit har rom for oss alle.

Ikke la deg skremme av at andre har lengre mening om Brexit enn deg. Husk at aviskommentatorene og politikerne har dette som fulltidsjobb. Mange av dem allerede har laget små kunstverk av sine Brexit-meninger. De vakreste av dem er egentlig ikke meninger om Brexit. De er meninger om meninger om Brexit. At Minerva-redaktørens mening er elitistisk, for eksempel. Eller at Klassekampens redaktør egentlig burde hatt en annen mening om Brexit.

For kommentatorene er Brexit som poteten. Den kan brukes til alt. En ypperlig anledning til å mene ting man allerede har ment før, men med fornyet aktualitet. Slike meninger får ofte titler som «hva Brexit egentlig handler om» (bortsett fra Sten Inge Jørgensen i Morgenbladet som skrev en kronikk om hva Brexit ikke handler om).

Er du mot EU? Da har folket endelig talt. Er du for EU? Ja, da har folket blitt lurt av skremselspropaganda. Er du på venstresiden? Da var Brexit et oppgjør mot elitene. Er du på høyresiden? Seriøst, er du på høyresiden?

Det gjelder å finne seg sin egen nisje. Eller helgardere seg med flere meninger tilpasset ulike anledninger. En typisk guttesamtale ville være hvordan Brexit påvirker overgangene til Premier League. Vi gutter burde snakke mer om følelser, egentlig. Vi er kanskje litt redde for å åpne oss? Pundkursen er et fint tema å snakke med onkel Tore om ved grillen. Da slipper man i alle fall å forsnakke seg. For alle vet at onkel Tore satt i fengsel i fjor, men ingen vet hvorfor.

Om du trodde vi var over Brexit – tro om igjen. Vi har knapt begynt. Vi skal mene om Brexit i flere år framover. Og hver og en av oss må bidra.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.