Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Demonstrasjonene i Iran:

Ikke la demonstrasjonene forvitre

Iran har alle ingrediensene som trengs for endring. Dessverre klamrer makthaverne seg til makten.

DEMONSTRASJONER: Siden romjulen har det pågått demonstrasjoner mot det iranske presteregimet i hovedstaden Teheran og andre iranske byer og tettsteder. Foto: AP Photo / NTB scanpix
DEMONSTRASJONER: Siden romjulen har det pågått demonstrasjoner mot det iranske presteregimet i hovedstaden Teheran og andre iranske byer og tettsteder. Foto: AP Photo / NTB scanpix Vis mer
Meninger

I romjulen begynte demonstrasjoner mot det iranske presteregimet. Til nå har mer enn 1000 personer blitt fengslet, og så mange som 21 personer er drept i forbindelse med demonstrasjonene som har spredd seg til mer enn 50 byer og tettsteder. Det iranske prestestyret har svart med å stenge tilgangen til Instagram og meldingstjenesten Telegram. Twitter og Facebook har vært forbudt i Iran siden den forrige protestbølgen i 2009.

I Vesten har vi et ansvar for å støtte de som kjemper en modig kamp for demokrati og frihet i Iran. Som borgere bør vi alle gå på gaten for å vise vår støtte til demonstrantene i Teheran og andre byer.

Foto: Lars Eivind Bones
Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Som folkevalgte må vi i tillegg sikre at Norge gjør det vi kan for å gi iranere bedre tilgang på sosiale medier.

Iran er en gammel kulturnasjon og har en historie å være stolt av. Samtidig er landet i dag preget av en ung og fremadstormende befolkning.

Om lag 40 prosent av iranere er under 24 år, men ungdomsledigheten har i 2017 vært så høy som rundt 30 prosent. Landet er samtidig friere enn flere andre land i regionen. Tilgangen til utdanning er god, kvinner har betraktelig flere rettigheter enn i for eksempel Saudi Arabia.

Forhandlinger og enighet rundt atomavtalen har skapt forventninger til bedre levevilkår for iranere, men disse har ikke blitt innfridd. Resultatet er at demonstranter i dag går på gaten for å demonstrere for demokratiske reformer, men også en mer åpen økonomi som kan levere den velstanden den oppvoksende generasjonen forventer. Iran har alle ingrediensene som trengs for endring, men makthaverne klamrer seg til makten.

I 2009 gikk millioner av iranere på barrikadene for å kreve nyvalg etter et presidentvalg som var preget av utstrakt velgerfusk. Den gangen var det et reelt håp om forandring, men regimet i Teheran klarte å slå ned demonstrasjonene.

Siden da har Midtøsten og Iran endret seg. Det iranske sikkerhetsapparatet lærte verdien av å kontrollere sosiale medier i 2009, og har siden da bygd ut sine egne cyberkapasiteter. Dette har ført til at regimet raskt kunne stenge tilgangen til Telegram, en meldingstjeneste med rundt 40 millioner brukere i Iran.

Regimet har også brukt såkalte «botter» for å spre tvil om demonstrasjoner og dermed få folk til å holde seg hjemme. I tillegg til den konvensjonelle undertrykkingen av demonstrantene ser vi nå også en moderne cyberkrig utført av regimet i Teheran mot sine egne borgere. Dette krever et svar fra det internasjonale samfunnet.

Donald Trump var raskt ute med en tweet når demonstrasjonene begynte. Der ønsket sikkert var å støtte demonstrantene, ble resultatet at presteregimet nå kunne knytte demonstrantene til det landet de i årevis har betegnet som «den store Satan».

Det jeg heller skulle ønske at Trump og andre verdensledere gjorde, var å i det stille ta kontakt med Google, Facebook og andre aktører for å se hva som kan gjøres for å gjenopprette iranernes tilgang til sosiale medier. Demonstrasjoner som de vi så i Tunisia før Ben Ali ble tvunget til å gå av var bare mulig på grunn av sosiale medier. Å gi dem denne livslinjen er det kanskje viktigste bidraget vi i det internasjonale samfunnet kan gi våre iranske venner.

I tillegg er det viktig at vi nå går på gaten for å uttrykke vår solidaritet med demonstrantene i Iran. Vi må vise dem, så langt det er mulig, at de ikke er alene, og at verdenssamfunnet står bak dem. Da betyr store menneskemengder mye mer enn en Tweet fra Donald Trump.

I dag klokken 12 er det en slik markering, foran Stortinget. Jeg håper det blir mange den dagen som viser sin solidaritet og støtte!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling