– Ikke la hunden være alene hjemme

Dyrlege Trude Mostue mener det er egoistisk å la bikkja bli hjemme når du går på jobb.

– Det er ingen menneskerett å ha dyr, sier Trude Mostue.

Den kjente veterinæren svinser rundt i de nyoppussete lokalene til dyreklinikken i Sandvika, som hun driver med kollega Kari Lutro. Hakk i hæl følger et kamerateam. Det har de gjort i hele høst, og resultatet har blitt en 12 episoder lang dokumentarserie på TV2, med sendestart i morgen.

Deltids-hundeeier

– Det er egoistisk å la hunden ligge igjen hjemme og sture hele dagen mens en er på jobb. Det er ikke ideelt for hunder å være alene over lengre tid, hunder er flokkdyr og trenger å være i aktivitet, sier hun, og.forteller om e-poster hun har fått med pepper fra sinte folk.

– De skriver at jeg ikke vet hva jeg snakker om, og forteller at de går tur med bikkja både morgen og kveld. Men det er ikke nok! Hva med å snu på normen og la hunden være sammen med noen andre som har tid?

Selv hadde Mostue tre hunder da hun flyttet til Norge, men jobbing med ny dyreklinikk samt tre små barn har gjort at hun har måttet låne dem bort til venner og familie.

– Jeg har blitt deltidshundeeier, sier hun, og mener flere familier burde gjøre det samme.

I «Dyrlegene» lar hun ulike familier få de låne dyra de tror de vil ha.

EGO-EIERE: - Det er ikke ideelt for hunder å være alene over lengre tid, hunder er flokkdyr og trenger å være i aktivitet, mener dyrlege Trude Mostue. Her er hun med katten Aya Napa. Foto: Lars Eivind Bones
EGO-EIERE: - Det er ikke ideelt for hunder å være alene over lengre tid, hunder er flokkdyr og trenger å være i aktivitet, mener dyrlege Trude Mostue. Her er hun med katten Aya Napa. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Eierne velger feil

– Mange dyr som havner på omplassering sitter der fordi eierne har valgt feil. Det virker som det er en klar bruk og kasttendens i samfunnet vårt. Folk må tenke mer på resirkulering, også når det gjelder dyr, sier Mostue, som mener omplassering for dyr burde være første stoppested for den som vurderer å få seg et kjæledyr.

I lørdagens utgave av Dagbladets Magasinet kom det fram at nordmenn bruker anslagsvis 800 millioner kroner i året på medisinske utgifter til sine firbeinte venner. Mostue ser ikke på dyrekirurgi som uetisk, så lenge det ikke går ut over livskvaliteten til dyret.

– Vi holder ikke dyret i live til enhver pris. Det er et spørsmål om hvor langt man skal tøye strikken. Hvis vi får inn en eldgammel katt med en uhelbredelig sykdom, vil vi anbefale avlivning. Men får dyret det bedre etter en operasjon, ser ikke jeg noe kritisk i å operere.

– Hvor går grensa?

– Dyr må ikke behandles som pelskledde mennesker. Det er ikke like lett å se på et dyr at det har det vondt, og vi må hele tida vurdere om det er verdt det, sier hun, og forteller om situasjoner hvor eiere har tviholdt på dyret selv om det ikke har vært til dyrets eget beste.

– Da blir motivet helt feil. Oppgaven vår er å holde hodet kaldt i sånne situasjoner, og se klart for eieren. Vi jobber for dyrets beste – ikke for eierens.

Den travle dyrlegen, skribenten og trebarnsmoren har mye å holde fingrene i om dagen.

– Ikke la hunden være alene hjemme

– Som alenemor må jeg være både mor og far. Det er en krevende dobbeltrolle. Med tre småbarn i huset kan selv den dummeste ting som klesvask spise deg opp, og det er frustrerende å føle seg som halvveis mamma, sier hun.

Når barna er i seng begynner hun å jobbe, ofte til tre om natta.

Siden hun dukket opp på TV i 1996, har hun vært plaget av en stalker. Han er ilagt besøksforbud, men er aktiv på nettet, samler informasjon om henne og diskuterer henne i chatrooms.

– Jeg liker det ikke, men samtidig føler jeg meg trygg i Norge. Jeg prøver å leve i nuet og ikke bry meg så mye om det, sier hun.