Ikke lei Elling

Til høsten blir det mer Elling-teater og innspilling av en tredje - og siste - Elling-film. Per Christian Ellefsen gleder seg over at han ikke klarer å riste av seg outsiderkarakteren.

GRIMSTAD (Dagbladet): I går spilte Ellefsen boktrykkeren Aslaksen i Ibsens «En folkefiende» i Grimstad for siste gang. Men samspillet mellom Ellefsen og Elling er fortsatt nært. I seks år har de fulgt hverandre, både på lerret og på scenen. For mange er Ellefsen Elling. Det bekymrer skuespilleren lite.

-  Jeg kommer nok til enhver tid å være Elling. Men det plager meg ikke. Jeg er kjempestolt over å ha gitt liv til en slik figur, sier Ellefsen med overbevisning. For visst har Elling fått oppmerksomhet. Filmene er så langt blitt vist i 27 land.

-  Elling har satt lys på det å være et null; det å være trygdet, uten jobb. For mange er han en de er glade for at de slipper å være. Samtidig, innenfor fasaden, er det noe verdifullt, noe som mange kjenner seg igjen i, sier Ellefsen.

Siste film

Nå forbereder han seg på nye runder med den psykisk syke Elling, som først fant veien fram gjennom Ingvar Ambjørnsens romaner, seinere gjennom to kinofilmer. I september er det nypremiere på teaterstykket på Edderkoppen. I oktober starter innspillingen av den tredje, og siste, filmen. Regissøren her er Petter Næss.

-  Dette blir utvilsomt den siste filmen, sier Ellefsen. Filmen vil basere seg på romanen «Elsk meg i morgen». Boka er like ravnsvart som sin udiskutable hovedperson. Elling er langt nede, men finner et glimt av håp da han forelsker seg brått og uventet - i en pølsekø.

-  Jeg er spent på om vi klarer å holde på det positive ved Elling, sier Ellefsen, som er blitt glad i sin underlige karakter. Samtidig ønsker han seg ikke en happy ending i amerikansk tradisjon, med regn av konfetti, fanfarer og jubelbrus.

-  Nei, han ender ikke lykkelig gift på Tveita, med to barn, altså.

-  Og det kan du love?

-  Det kan jeg love.

Stille nytelse

Samtidig som Ellefsen er stolt over å ha gitt liv til Elling, er skuespilleren i ham bevisst at han ikke entydig skal forbindes med denne rollen. Derfor er 50-åringen opptatt av å fylle tida med helt andre typer roller. Torsdag var det nypremiere på «En folkefiende» i Grimstad, hvor han spiller sammen med Bjarte Hjelmeland, Kjersti Elvik og Henrik Mestad. Så blir det skytteltrafikk mellom teaterscener på Vestlandet, familiens «torp» i Sverige og ruinene av et middelalderpalass i Italia.

-  Det er et voldsomt prosjekt. Målet er å få stablet på plass et kulturelt møtested på 3000 kvadratmeter der i løpet av tre-fire år.

I august vender han tilbake til Grimstad, under Nytelsesfestivalen. Da skal den lille mannen stå alene på den gigantiske scenen i Fjæreheia, som opprinnelig er et gammelt steinbrudd. Sammen med musikkansvarlige Per Christian Revholt framfører han Henning Mankells «En gammel mann som danser». Stykket, som hadde suksess på Torshovteatret i høst, er en stille monolog om en afrikansk masai som har ventet på sin norske kjæreste i 33 år.

-  Livsviktig

-  Det er livsviktig for meg å gjøre masse annet, virkelig helt andre ting. Jeg setter min ære i at rollene mine skal være kjemisk frie for Elling, sier Ellefsen.

I «En gammel mann som danser» gestalter han alle rollene. Også masaien. I «En folkefiende» spiller han for tida boktrykker Aslaksen, representanten for «den kompakte majoritet», en skikkelse som står seg heller dårlig mot doktor Thomas Stockmans knallharde idealer.

-  Aslaksen er villig til å følge idealene sine, han, sier Ellefsen.

-  Bare det ikke koster for mye for huseierne.

Det er en tanke Ellefsen kjenner igjen. For visst er kritikken i stykket gjeldende også i dag. De skjulte agendaene, og den kompakte majoriteten, er overalt.

-  Det er klart det er livsfarlig å ta det helt ut. Men det er viktig å våge å være upopulær.

<!--BTEK0--> SPILLER IBSEN: - Jeg er kjempestolt over Elling, sier Per Christian Ellefsen, som siden torsdag har spilt i Ibsens «En folkefiende» i Grimstad. Innspillingen av den tredje og siste Elling-filmen tar til i oktober. Etter dette er det ugjenkallelig slutt.