Ikke lenger en slyngplante i forlagsskogen

TOM HARALD JENSSEN er konserndirektør i danske Egmont og Norges tredje største bokforlegger. Nå har han gjort ukeavisa Ny Tid til nyhetsmagasin, og stanser neppe Damm-ekspansjonen med det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORLAG? Det var Gyldendal, Aschehoug og Cappelen, det. De ruvende trærne i forlagsskogen der lille Damm bare var en unnselig plante i lyngen med Astrid Lindgrens barnebøker og noen spill som synlige kjennetegn. Sånn var det og sånn skulle det forbli i den velregulerte, uforanderlige norske bokbransjen, der kampen om bokkrona ble ført med kultivert kryssende klinger og Børsen bare var et ytterst lite eksponert avlukke i Katedralen. Konsensus rådde og alle kjente sin plass - eller ble vennlig, men bestemt gjort oppmerksom på den av solkongene Grieg og Groths arvtakere.

Eller?

I 1984 KJØPTE DEN DANSKE mediegiganten Gutenberghus, seinere Egmont, forlaget N.W. Damm & Søn av familien Damm. Fire år etter kjøpte Egmont det familieeide Teknologisk Forlag i Norge, for å styrke posisjonen på «nonfiction» feltet. Selger var den 35 år gamle siviløkonomen Tom Harald Jenssen og hans far, forlagets grunnlegger Rudolf Jenssen. Tom Harald var nærmest oppvokst i bokbransjen og hadde ledet forlaget siden 1984. To år seinere slo Egmont Teknologisk Forlag sammen med barnebokdelen av Damm til et nytt, norsk N.W. Damm & Søn AS. Jenssen ble adm.dir. i nyskapningen, som omsatte for 32 millioner kroner i 1990.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer