LEDER

Ikke lenger et demokrati

Ingress

FARLIG FORSLAG:   Israels statsminister  Benjamin Netanyahu.
FARLIG FORSLAG: Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Onsdag skal den israelske nasjonalforsamlingen Knesset starte behandlingen av statsminister Benjamin Netanyahus hittil mest kontroversielle forslag: Han vil gjøre Israel til en jødisk stat. Dermed lar han religion gå foran vanlige demokratiske prinsipper, og går forslaget gjennom, kan neppe Israel lenger kalle seg et demokrati.

Israel ble opprettet for at jødene skulle få et eget land i 1948, men selv etter at 750000 palestinere hadde flyktet, bodde det 160000 palestinske innbyggere igjen i den nye staten. De har hele tida vært annenrangs borgere. Landsbyene deres har fått mindre av velstandsutviklingen, og i og med at en palestiner (av sikkerhetsgrunner) ikke får avtjene verneplikt, er han svartelistet fra flere jobber. Men diskrimineringen har vært reell, ikke formell.

Hvis Netanyahu nå får viljen sin, vil mange kalle Israel en apartheidstat. Tjue prosent av landets innbyggere er palestinere, og de vil altså bli underlagt et rent jødisk statssystem. Det synes å være to hovedårsaker til statsministerens utspill. Det ene er å styrke sine aksjer foran neste valg, det andre å få så mange som mulig av de gjenværende palestinerne i Israel til å flytte. Israelske regjeringsmedlemmer har foreslått å «kvitte seg med» palestinske landsbyer i Israel i en slags byttehandel med palestinerne, noe det selvfølgelig ikke er blitt noe av. Men israelske myndigheter ønsker å ta fra palestinere de mistenker for å støtte terrorisme oppholdstillatelsene sine i Øst-Jerusalem. Det skjedde i forrige uke da kona til den ene av de to palestinerne som angrep en synagoge i Vest-Jerusalem ble utvist til Vestbredden. For kort tid siden fratok også innenriksminister Gilad Erdan oppholdstillatelsen til en palestiner som ble løslatt etter å ha sonet en ti års fengselsdom for terrorisme. Erdan vil trappe opp denne virksomheten i hele Israel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer