EN FOT I HVER LEIR: Nettbokhandelen Bokkilden.no eies av Bokklubben, hvor Kari Møller er administrerende direktør. Undersøkelsen viser at nettbokhandlene for første gang er en viktigere salgskanal enn bokklubbene. Foto: Lars Eivind Bones.
EN FOT I HVER LEIR: Nettbokhandelen Bokkilden.no eies av Bokklubben, hvor Kari Møller er administrerende direktør. Undersøkelsen viser at nettbokhandlene for første gang er en viktigere salgskanal enn bokklubbene. Foto: Lars Eivind Bones.Vis mer

- Ikke lenger «farlig» å handle på nettet

Nettsalg av bøker vokser kraftig.

(Dagbladet): I en undersøkelse gjort for Bokhandlerforeningen av MMI kommer det frem at internett har blitt den nest største kanalen for salg av bøker. Hele 17 prosent oppgir at de kjøpte sin siste bok på internett — en økning på fem prosent fra i fjor.

Men for yngre voksne (25-39) er veksten mye mer dramatisk. Blant dem oppgir ti prosent flere enn i fjor at de gikk på nettet sist gang de la til en bok i samlingen, eller hver fjerde unge bokkjøper.

- Naturlig utvikling Trine Stensen, leder i bokhandlerforeningen, frykter ikke utviklingen.

- Jeg tror alle ledd i bransjen er forberedt på at mer og mer av omsetningen vil foregå på nett, sier hun.

- Det er en helt naturlig utvikling.

Heller ikke Kari Møller, administrerende direktør i Bokklubben (som også driver nettbokhandelen Bokkilden.no), er overrasket.

- Man har ventet på at det skulle løsne for nettsalget i flere år, og siden i fjor har vi sett en kraftig vekst i salgstallene. Jeg tror det skyldes at betalings- og leveringskanalene har blitt mer effektive. Og at folk har fått større tiltro til at det ikke er farlig å handle på nettet.

Internasjonal trussel Selv om internasjonale aktører er en større trussel for nettbaserte enn fysiske bokhandler, lider ikke det norske markedet noen stor skade foreløpig, ifølge Trine Stensen.

- Undersøkelsene våre viser at norske lesere fortrinnsvis velger norske nettsteder når de kjøper på nett, sier hun.

Lars Ove Hammer, daglig leder i Haugenbok.no, er mindre optimistisk.

LIKER LESEHESTER: Trine Stensen i Bokhandlerforeningen gleder seg mest over at nordmenn fortsatt er leseglade. — At nettsalget kommer betyr først og fremst at leserne kan velge blant et mangfold av salgsplattformer, og det er positivt. Foto: Bokhandlerforeningen
LIKER LESEHESTER: Trine Stensen i Bokhandlerforeningen gleder seg mest over at nordmenn fortsatt er leseglade. — At nettsalget kommer betyr først og fremst at leserne kan velge blant et mangfold av salgsplattformer, og det er positivt. Foto: Bokhandlerforeningen Vis mer

- De utenlandske aktørene er viktige, så man kan ikke avskrive noe som helst. Men sånn som markedet er i dag har de norske aktørene fortsatt kontroll over norsk litteratur.

Bokklubbnedgang MMI-undersøkelsen gjør en annen oppsiktsvekkende oppdagelse: nettbokhandlene er for første gang en større salgskanal enn bokklubbene.

- Det er klart at nettbokhandelen spiller på en del av de samme fordelene som en bokklubb har, men medlemstallet i vår største bokklubb - bokklubben Nye bøker - har ligget stabilt på over 100 000 lenge, så den er fortsatt liv laga, sier administrerende direktør Kari Møller.

Bokhandelen lever Undersøkelsen viser imidlertid at den fysiske bokhandelen holder stand.
- I bokhandler kan man veilede kundene og foreslå bøker de aldri hadde tenkt på ellers. Det er vanskeligere å kommunisere på nett, sier Trine Stensen. Det er i den sammenhengen hun bekymrer seg for et økende nettsalg.

- Det vi er opptatt av å følge med på er om nettsalget påvirker hvor mye folk leser, og hva. Hvis nettkjøpere for eksempel leser færre bøker, er det bekymringsfullt, sier hun.
 
Les mer om internett og litteratur:
Mulig ebokbølge for sakprosa
Hundretusenvis av dikt tilgjengelig på Dagbladet.no
Ingen jubelrop for norske ebøker