ALT ER FORBI: I kveld ruller siste episode av «Lost» over norske tv-skjermer.
ALT ER FORBI: I kveld ruller siste episode av «Lost» over norske tv-skjermer.Vis mer

Ikke lenger «Lost»

I kveld vises den siste episoden av «Lost» på norske tv-skjermer. I USA er serien over, men ikke diskusjonene.

||| Øynene fylles opp av tårer før de velter over kanten og renner nedover kinnene til Matthew Fox. Han har nettopp sett det avsluttende bildet av seg selv på den aller siste episoden av Lost.
— Oi, det var hardt, kremter skuespilleren, best kjent som Lost-helten Jack Shephard, på avslutningsfesten som talkshowverten Jimmy Kimmel holder på TV-kanalen ABC.

Festen er bare en av mange samlinger av trofaste Lost-fans som har hulket og holdt seg fast gjennom den to timers lange dramatiske og følsomme finalen.
— Jeg elsket avslutningen, men nå skal jeg gå tilbake å granske hele serien på nytt. Jeg tror man er nødt til å revurdere Lost i kontekst av finaleepisoden.
Det sier «Lost»-fan Jo Garfein som så finalen med to tusen andre entusiaster i Orpheum Theatre i Los Angeles.

Det er blodig alvor når det snakkes om Lost i USA. TV-serien har i løpet av sine seks sesonger blitt et stort kultfenomen og selvom den nå kanskje er slutt, er diskusjonene langt i fra over.
— Var avslutningen verdig? Fikk vi svarene?
— Ja !
— Nei!
I avisene har lesebrev-spaltene vært fulle av opphetet debatt om den overliggende meningen og hva som egentlig skjedde.

«Lost» begynte ganske enkelt i 2004. Et fly ,«Oceanic Airlines Flight 815», er på vei fra Sydney til Los Angeles, men styrter på en tropisk øy og de overlevende må jobbe sammen for å overleve. Men serien fortsetter med en uendelig rekke overasskelser i det øya viser seg å være alt annet enn en øde stillehavs-øy.

Isbjørner, de mindre hyggelige «De Andre», brølende uhyrer vi aldri får se, forskningsstasjonen Dharma Initiative, den gale franske damen, ubåteksplosjoner, tidsreiser, sidevirkeligheter og helter som blir til røykmonstre er bare noen av utfordringene de overlevende har møtt. «Lost» er en salig blanding tradisjonell thriller og trekantdrama mikset med science-fiction og med en god porsjon religiøse og åndelige overtoner.

— Det var meningen fra starten at «Lost» skulle skape diskusjoner blandt seerene.
Forteller skuespiller Jorge Garcia. Han spiller den uheldige lottovinneren Hugo «Hurley» Reyes som overlever flykrasjet og er en av Losts viktigste karakterer.

— De laget en «Lost»-bibel før serien kom i produksjon. Den inneholdt alle elementene som bygget opp mytologien til serien. Som det usynlige «monstret», «De andre» og forskningsstasjonen Dharma initiative. Det var også meningen at det som skjedde skulle være mulig vitenskapelig. Uansett hvor vilt det virket, skulle det finnes en plausibel forklaring på dem. Men det tror jeg ble litt vanskelig å holde på etterhvert.

Lost har tilbudt like mange spørsmål som svar underveis. Har du selv vært forvirret i løpet av serien?

— Ha ha, ja !  Jeg har ikke vist noenting om hva som skulle skje videre når jeg har filmet en episode, så jeg har hatt like mange spørsmål som seerne. Jeg har brukt endel tid på å prøve å skjønne hva som foregår med for eksempel å lese tidsreiseteorier som «Lost»-manuset er bygget på. Men jeg orker bare små biter av de teoriene om gangen, for man blir fort utslitt. «Kan jeg gå tilbake i tid å skyte faren min?» — «Hva blir resultatet av det?» — «Aah ...»

For noen har «Lost» tatt for mange forvirrende tvister de siste sesongene. Men selv om seertallene i USA har gått fra atten til tretten millioner har «Lost» hele tiden hatt kritikerne på sin side og stadig vunnet priser som Emmy og Golden Globe.

Tv-serien har også vært av de siste årenes aller dyreste. Lost er filmet på Oahu, Hawaii, med et sjeldent høyt antall skuespillere.

Det var 324 ombord «Oceanic flight 815» og i utgangspunktet 72 overlevende, iberegnet golden retrieveren Vincent. Tanken var at mange karakterer ville gi mulighet for flere bakgrunnshistorier og ikke minst flere kjærlighetstriangler. Det hadde de rett. En god del av kjærlighetsaffærene involverte karakteren James «Sawyer» Ford.

Josh Holloway spiller øyas svindler og flørt.
— Da jeg fikk rollen, var jeg så sikker på at jeg skulle bli drept i første sesong at jeg ikke engang kastet pappesken til tv'n jeg kjøpte. Jeg husker jeg var stressa for det. Jeg sa til kona mi: «Jeg er død, de kommer til å drepe meg, jeg er så kjip», og hun sa «Du får få oss til å like deg likevel, da!». Så jeg jobbet ræva av meg for å gi han menneskelighet og litt brodd.

Sawyer ble slettes ikke drept i første sesong, men har vært i fokus frem til siste episode.

Forandret du skjebnen til karakteren din?

— Jeg tror vi alle forandret skjebnen til karakterene våre og historien som ble fortalt. Vi har jobbet med veldig bra skribenter som har fulgt ekstremt godt med og forandret manuset etter responsen og etter skuespillerne underveis.

Skuespillerprestasjonene i Lost er ventet å bli belønnet med Emmy-nominasjoner også i år. En favoritt er Michael Emerson som startet i en mindre rolle som leder for «de andre». Rollen som Benjamin «Ben» Linus har vokst og sannsynligvis gjort han til den som er banket opp flest ganger i en tv-serie noensinne.

«Lost» har også hatt noe så sjeldent som en kraftig overvektig helt. Jorge «Hurley» Garcia er overrasket over sine seks år i serien.

— Jeg hadde en ide om at de rollene jeg kunne få som skuespiller var som en rar nabo i en komedie, eller en artig fetter eller noe, og så fikk jeg denne rollen som Hurley. Det har vært helt utrolig. Jeg har fått være actionhelt, løpt fra eksploderende fly og hatt dramatiske og romantiske scener. Lost har forandret livet mitt.

Reaksjonene i USA de siste ukene viser at «Lost» har gjort inntrykk også på seerene og at fansen sliter med å gi slipp på serien.
Matthew Fox forlater selv hovedrollen som Jack Shepard med blandede følelser.

— Det blir vanskelig å toppe dette. Det har vært magisk. Vi skal flytte fra Hawaii etter at barna har vokst opp her. Det blir rart. Men jeg gleder meg til å oppleve fire årstider, og jeg gleder meg til å gjøre noe annet.

Fox fortsetter, smilende:

— Jeg gleder meg til bare å bla opp et manus hvor det ikke står : «Utendørs. Jungel. Natt. Regn». Jeg vet ikke om jeg hadde klart å stå en natt til i jungelen, mens lastebiler med tanker av iskaldt vann spyler «tropiske» regndråper til ryggmargen blir stivfrossen og jeg står til knærne i leire.

Uten å røpe noe av finaleepisoden, sier Josh «Sawyer» Holloway spøkefullt hva han i utgangspunktet ønsket seg av den siste episoden av Lost noensinne

— Jeg håper det blir sånn «I was lost, but now I?m found». Kanskje kan serien endelig gi litt mening? Det hadde vært noe!

MANSON-BILDE: Marilyn Manson malte dette bildet av «Lost»-karakteren John Locke.
MANSON-BILDE: Marilyn Manson malte dette bildet av «Lost»-karakteren John Locke. Vis mer