Ikke lenger mannlig forfatterdominans

Mye tyder på at kvinnene vil være herre over norsk skjønnlitteratur i tiårene framover.

DEBUTERER: Siri Katinka Valdez vant kortprosa-konkurranse, og gir ut sin første bok til høsten. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
DEBUTERER: Siri Katinka Valdez vant kortprosa-konkurranse, og gir ut sin første bok til høsten. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

- Tidligere har mannlige forfattere dominert i bunken av innsendte manus. Antallet manuskripter holder seg, men kjønnsfordelingen er i endring. Nå er det litt fler kvinner enn menn som sender inn, sier forlagssjef for norsk skjønnlitteratur i Cappelen Damm, Anne Fløtaker.

Kort og godt Tre fjerdedel av de innsendte bidragene til Gyldendals kortprosa-konkurranse, Kortlest, var fra kvinner. Gyldendals redaktører mener kvaliteten var mye høyere enn i de vanlige manusbunkene.

- Mange av bidragene var fra jenter som har kontakt med skrivesteder, og er vant til å få respons, sier redaksjonsleder i norsk skjønnlitteratur hos Gyldendal, Kari Marstein.

Vinneren av konkurransen, Siri Katinka Valdez, erfarer at det er minst like mange kvinner som sender inn manus til forlagene.

- Med internett og blogging er det lavere terskel for å skrive offentlig. Det er helt greit å vise frem hva du gjør. Det korte formatet er symptomatisk med den tiden vi er i nå, sier Valdez.

Kvinner studerer mer Et blikk på kjønnsfordelingen ved de mest anerkjente forfatterskolene viser at det er kvinnene som vil dominere i skjønnlitteraturen i tiårene framover. Forfatterstudiet i Tromsø uteksaminerte bare én mann, og fjorten kvinner i år. Ved Skrivekunstakademiet i Bergen er det tatt opp ni kvinner og tre menn til høsten.

- Hvem som studerer ved skriveskolene spiller inn på innsendte manus, sier sjef for skjønnlitteratur i Aschehoug, Trygve Åslund.

Mannlige klenodium Populærlitteraturen har en overvekt av kvinner, mener forlagssjef Anne Fløtaker. Cappelen Damms debutantantologi, Signaler 2012, har åtte kvinnelige og tre mannlige debutanter.

- Det som blir publisert nå handler ofte om lange forfatterskap, og det kan derfor ikke settes likhetstegn mellom det som blir innsendt i dag og det som blir publisert, forklarer hun.

Av de forfatterne som har skrevet i flere tiår, er majoriteten menn. Hun mener det feilaktige inntrykket av at det er flere menn som skriver bøker, ikke handler bare om hvem som blir publisert, men hvem som synes i offentligheten.

- Her er det kanskje pressen som danner en oppfatning ved å intervjue flere mannlige enn kvinnelige forfattere, sier Fløtaker.

Debutant - Det er første gang jeg sender inn manus, fordi dette var det første som var ferdig nok til å kunne sendes inn, sier Siri K. Valdez, som gikk ut fra Skrivekunstakademiet i 2010.
Hun lukket seg inne i en skrivestue i Ekebergåsen, og skrev tekstene spesielt til kortprosa-konkurransen, på bare to uker.

FORLAGSSJEF: Nå er det litt fler kvinner enn menn som sender inn manus, sier Anne Fløtaker. Foto: Cappelen Damm
FORLAGSSJEF: Nå er det litt fler kvinner enn menn som sender inn manus, sier Anne Fløtaker. Foto: Cappelen Damm Vis mer

- Seieren har åpnet mange muligheter, og er en veldig fin inngang. Tiden var vel moden nå - jeg har fått ut rastløsheten, sier prisvinneren.