Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke lenger verneplikt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORSVARET: Dagbladets leder mandag 6. mars slår med beklagelse fast at vi må ta farvel med verneplikten. Som lederen påpeker, utgjør verneplikten en historisk forbindelse mellom folk og forsvar. Årsaken til at verneplikten forsvinner er omleggingen av forsvaret fra invasjonsforsvar til en mobil innsatsstyrke. Og omleggingen drives av utviklingen i internasjonal politikk. Jeg tror Dagbladet er for tidlig ute med å nedlegge verneplikten. For det første er lovfestet sesjon og adgang til utskriving av vernepliktige et nødvendig rekrutteringsgrunnlag for forsvaret, som neppe kan erstattes av vervekampanjer. For det annet er ikke reduksjonen i antall vernepliktige som innkalles til tjeneste en uunngåelig konsekvens av den internasjonale utviklingen. Den er også et resultat av villet norsk forsvarspolitikk. Finland tenker f eks helt annerledes om dette enn Norge. Derimot tror jeg, som Dagbladet, at en så stor reduksjon av antall soldater på førstegangstjeneste vi nå er vitne til, var utilsiktet og kom overraskende på forsvarspolitikerne. Det i seg selv kan være grunn til å ta et steg tilbake og tenke om igjen når det gjelder innrettingen av den videre omstruktureringen av forsvaret.

I SORIA MORIA- erklæringen kunngjør regjeringspartiene at de vil sette ned et bredt sammensatt utvalg for å forberede grunnlaget for en ny langtidsplan for Forsvaret fra 2009. Det er positivt. Men regjeringen har fortsatt ikke tatt stilling til hvordan utvalget skal være sammensatt og hvilket mandat det skal ha, mens forsvarssjefen allerede er i full gang med sin Forsvarsstudie 07. Situasjonens alvor tilsier at utvalget bør være tverrpolitisk sammensatt, og at mandatet bør omfatte en grunnleggende analyse av hva den liberale småstaten, energi- og fiskeristormakten, det arktiske landet Norge i Europas geografiske utkant, i vår tid faktisk skal med væpnede styrker. Og utvalgets konklusjoner må være førende for forsvarssjefens utredning, ikke omvendt, slik tidsfasingen mellom de to utredningene nå kan se ut til at det er lagt opp til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!