Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke lett å skrive godt for barn

Stilfullt illustrert spenningsbok med svakheter.

LETT BLANDING: Jorun Thørring har skrevet flere kriminalromaner for voksne. Nå står barna for tur.
Foto: TOM E. ØSTHUUS, Dagbladet
LETT BLANDING: Jorun Thørring har skrevet flere kriminalromaner for voksne. Nå står barna for tur. Foto: TOM E. ØSTHUUS, Dagbladet Vis mer

ANMELDELSE: Etter fire krimromaner for voksne er Jorun Thørring klar med en detektivfortelling for barn.

Første bok i den planlagte serien om Lotte og Wille er ikke uten sjarm, men fortellingen styres ikke godt nok.  

Nye venner
Vennskap og annerledeshet er et godt brukt motiv i barnelitteraturen.

I «Lotte og Wille: Onkelmysteriet» finner outsiderne hverandre. Hver for seg har Wille og Lotte vært hakkekyllinger på skolen, men sammen er de sterke. For Lotte er modig og sta. Så da gjør det ikke så mye at Wille er den bekymrede typen.            

Den umake duoen oppdager at mystiske ting skjer på gården der Wille for tiden bor. Skumle karer frekventerer låven. Barna snuser på saken og én ting blir klart: Nå må de stole på hverandre.  

For snill regi
Thørring går langt for å skape en annerledes karakter: Lotte er ikke bare bitteliten, merkelig kledd og velsignet med et røyskattfjes med tallerkenøyne. Hun halter. Og er fosterbarn. Det er en mening bak, men resultatet blir litt komisk.            

Selve intrigen i boka er god, men ambisjonene er for høye.

Mange temaer presses inn; outsidermotivet, barns redsel og ensomhet, ugreie familieforhold, en detektivhistorie og et islett av det magiske. Dette gir boka et kompakt og omstendelig preg, som forsterkes av at språket ikke alltid flyter godt.  

Stilfulle illustrasjoner
Bokas visuelle uttrykk er tett. Kanskje har forlaget ønsket å redusere omfanget, for å oppnå det formatet som bøker 10+ ofte har. Men å kutte ned på luftigheten er å gjøre teksten en bjørnetjeneste.            

Tina Solis illustrasjoner er stilfulle og et stort pluss for denne litt haltende debuten.

Alder: 10+

image: Ikke lett å skrive godt for barn
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media