NETT: Bør FM-nettet stenges når DAB tar over i januar neste år?  Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NETT: Bør FM-nettet stenges når DAB tar over i januar neste år?  Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Ikke lett å være DAB-entusiast utenfor Oslo

NRKs opplysning om at DAB i Norge nå har nesten 100 prosent dekning, er bare nesten 100 prosent sant.

Meninger

Statssekretær i Kulturdepartementet, Bård Folke Fredriksen, uttaler seg svært optimistisk om norsk satsing på DAB-radio, men jeg minner om at rikskringkasting betyr hele landet. De som uttaler seg positivt, ser ut til å bo i Oslo.

Siden jeg bor i Kragerø, som har mye skurr på FM-båndet, syntes jeg det var stas da DAB ble innført for noen år siden. Dekningen var da ca 90 prosent, opplyste NRK, og siden radioforhandleren i Kragerø ikke hadde DAB-radioer dengang, reiste jeg til Tønsberg og kjøpte en radio som hadde fått fagblad-skryt for både mottak og gjengivelse.

Men skuffelsen var betydelig da jeg slo på radioen hjemme i Kragerø. Om FM hadde skurret, så hadde DAB-radioen en lyd som «boblet». NRK hadde dårlig dekning utenfor Oslofjord-området. Det tok over et år før Kragerø var innenfor dekningsområdet med ny sender i mitt nærområde. Da ble lyden krystallklar og i mitt nye overmot kjøpte jeg DAB-adaptere til tre tradisjonelle radioer med Aux-inngang og fikk kjempeflott radiolyd både på to musikkanlegg og en Tivoli Modell 1-radio som tidligere bare hadde hatt FM.

Men så gikk det bare noen måneder før DAB+ dukket opp og DAB+-kanalene kunne ikke fanges opp av de vanlige DAB-radioene. At DAB+ skulle bli det endelige, måtte jeg finne ut selv. NRK informerte ikke om det før senere, og da DAB+ kom, var det ikke egnede adaptere på markedet. Det endte med at jeg kjøpte to nye stasjonære DAB+ -radioer, men jeg fant adapter til bilradioen.

I bilen ble jeg imidlertid ikke fornøyd. NRK P2 falt stadig ut.

Jeg tenkte at bilradio-adapteret kanskje var for billig, siden det bare hadde kostet noen hundrelapper, så jeg fant et som var litt dyrere og hadde en mer profesjonell antenne. Den gir god lyd - der den tar imot.

NRKs opplysning om at DAB i Norge nå har nesten 100 prosent dekning, er bare nesten 100 prosent sant. På en tur til Oslo sist uke, opplevde jeg at DAB+-radioen stadig falt ut, og ikke bare i tunneler. Rart, tatt i betraktning at E18 mellom Oslo og Kragerø er en av Norges mest trafikkerte veistrekninger.

Foreløpig må jeg konkludere at vi radiolyttere er holdt for narr og det er kanskje ikke så lurt å «slukke» FM allerede om et år?