Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke like mye «wow» fra Nokia

Vi har testet N96.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da Nokia lanserte N95 i mars i fjor, var det til unison begeistring og terningkast seks fra både teknologjournalister og mobilkjøpere. Ikke uten grunn - finnenes nye toppmodell var multimediatelefonen som hadde så og si alt.

Med et meget godt fem megapikslers kamera, imponerende videokvalitet og -funksjonalitet, gps, wifi, hdspa, knallgod mediespiller, bra minneplass (særlig på 8gb-versjonen) og en mengde andre finesser var det egentlig bare en litt dårlig oppløsning (240x320) på den store skjermen og et til tider litt tregt menysystem som trakk nevneverdig ned.Nokia må nok være forberedt på en noe mer lunken mottakelse av oppfølgeren, N96.

Få viktige framskritt

Ikke fordi N96 er dårlig - dette er en tvers igjennom veldesignet og avansert «state of the art» telefon på de fleste områder.

Det er bare ikke så mye nytt. På enkelte felt er den vesentlig forbedret, men de reelle framskrittene sammenliknet med N95 er relativt få. Og hva verre er: På noen områder er den faktisk mindre brukervennlig enn forgjengeren.

Dessuten har vi teknologimisbrukere en lei tendens til å bli fort bortskjemt. Det som var en «helt rå» telefon i fjor, er et gjesp i år.

Designmessig er N96 åpenbart en smule iPhone-inspirert, med avrundede hjørner og aluminium på sidene. Kvalitetsfølelsen er enorm, med en rekke forbedrede detaljer. De litt cheesy blanke navigasjonsknappene til N95 er erstattet med børstet stål og svart plast, og skyvefronten - som fortsatt kan skyves både opp for vanlig tastatur og ned for mediespiller - er enda mer presis i bevegelsene. Designendringene gjør N96 mer tidsriktig og mer integrert i Nokias produktlinje, men kanskje litt mindre spesiell.

Vanskelige taster

HAR ALT BORTSETT FRA STORE NYHETER: Nokias N96 er en fabelaktig telefon, men oppleves som et dårligere kjøp enn forgjengeren N95, mener Dagbladet.nos anmelder. Foto: NOKIA
HAR ALT BORTSETT FRA STORE NYHETER: Nokias N96 er en fabelaktig telefon, men oppleves som et dårligere kjøp enn forgjengeren N95, mener Dagbladet.nos anmelder. Foto: NOKIA Vis mer

Det er også Nokias designavdeling som skal ha skylden for de mest åpenbare svakhetene ved brukervennligheten: Tastaturet på N96 er helt flatt, uten konturer på tastene. Det gjør det vanskeligere å bruke uten å se på enn tastaturet på forgjengeren.

Den nederste tasteraden med # og * sitter for langt nede mot metallkanten, og for oss tommeltastere er det svært trangt på 1-, 2- og 3-tastene oppunder den skyvbare fronten. På N95 var ikke dette et problem.

Skjermen er fortsatt imponerende stor med sine 2,8 tommer, og fortsatt bare i 320x240 QVGA-oppløsning. Det er samme oppløsning som skjermen på den nye iPod nano, som bare er halvparten så stor. Da tilsier enkel hoderegning at skarpheten på N96 ikke blir all verden. Telefoner som HTC Diamond og iPhone har dramatisk mye skarpere og mer lyssterke skjermer.

Det er merkelig at en toppmodell som er så sterk på kamera- og videosiden, ikke er utstyrt til å gjengi bilder og video i bedre kvalitet enn dette.

De beste konkurrentene har dessuten berøringsskjermer, noe man etterhvert kanskje begynner å forvente av produkter i denne prisklassen. Det eneste Nokia N96 har felles med telefoner med berøringsskjermer, er de fettete fingeravtrykkene på den svarte fronten. Skyvefunksjonen gjør det nemlig naturlig å plassere tommelen midt på displayet når det skal skyves opp eller ned.

Skinner som mediemaskin

Operativsystemet er Symbian 60, som sist. Det er velkjent, gjennomprøvd og stort sett bra. Men for en iPhone-bruker blir det mange nivåer å klikke seg gjennom før alle snarveier eventuelt er på plass. Menyene er relativt kjappe, men fortsatt litt tregere enn jeg liker. Det hjelper neppe at prosessoren av en eller annen grunn er langsommere enn på forgjengeren: 264 MHz (ARM 9) mot 332 MHz (ARM 11).

Det er som mediemaskin at N96 virkelig skinner. Hvis bilde og video er det du er mest opptatt av, slår den for eksempel en iPhone ned i støvlene - med unntak av skjermkvaliteten. Lyddelen, med mediespiller og radio, er også meget solid.

image: Ikke like mye «wow» fra Nokia

Kameraet er det samme som sist, med Carl Zeiss-optikk, fem megapikslers oppløsning, 30 videobilder per sekund og 20 x digital zoom. Bildene er forsatt imponerende bra, om ikke på nivå med et bra digitalt kompaktkamera av 2008-modell.

Kameraet har et par viktige forbedringer: Det virker kjappere på avtrekkeren (men ennå ikke kjapt nok), og er utstyrt med doble LED-lamper som gir både riktigere blitslys og brukbart videolys til enkle opptak.

Den irriterende lukkerlyden kan fortsatt ikke slås helt av. Nokia vil åpenbart ikke ha noen søksmål fra folk som er utsatt for lydløse garderobefotografer.

Nok lagringsplass til mediefiler bør det også være. Det interne flashminnet er oppgradert til 16 gb, og man kan legge til ytterligere 16 gb på et micro-SD minnekort. Da har du plass til noen titusener bilder i full oppløsning.

Tilkoblet så det holder

N96 har alt du kan ønske deg av nett- og tilkoblingsmuligheter. WiFi og HDSPA (super-3G) gjør deg bra utrustet for nettsurfing. Men mens Netcom og Telenor planlegger å oppgradere hastigheten i nettene sine til 7,2 mbps, makser N96 ut på halvparten, 3,6 mbps.

All funksjonaliteten gjør også N96 til en ganske strømsulten telefon. Taletiden er bare 2,7 timer i 3G-nettet.

GPS-funksjonen var en av de mest feirede med N95. På N96 er det aGPS (avansert GPS) som gjelder, og etter litt rask testing er mitt inntrykk at GPSen er både kjappere og mer presis. Muligheten til automatisk geotagging av bilder via GPSen trekker også opp.

Men fraværet av berøringsskjerm gjør N96 skummel å bruke som GPS i bil. Prøver du å snakke med GPSen her via menyssystemet mens du kjører, er du en livsfarlig bilist.

Etter noen dagers testing, uten hvit frakk og benchmarkingambisjoner, sitter jeg igjen med opplevelsen av at N96 er en meget bra telefon med en mengde funksjonalitet vi ikke ville drømt om for få år siden. Men konkurransen begynner å bli knallhard, og fraværet av store nyvinninger sammenliknet med forgjengeren gjør at wow-faktoren ikke er den samme denne gang.

Derfor fortoner N96 seg, med alle sine kvaliteter, som et dårligere kjøp enn forgjengeren. Særlig når prisen begynner tett oppunder seks tusen kroner.

MINDRE CHEESY: De blanke metallknappene fra N95 er erstattet av børstet stål og svart plast. Foto: NOKIA
IKKE WOW: N96 har ikke samme wow-faktor som forgjengeren. Foto: JAN OMDAHL
MEDIESPILLER: Skyveløsningen har eget knappestet for medieavsoilling, som N95. Foto: NOKIA
LITT LENGRE: N95 og N96 er nesten indentiske i størrelse og vekt. N96 (til venstre) er noen millimeter lenger. Foto: JAN OMDAHL
...OG LITT TYNNERE: N96 er noen millimeter tynnere enn N95. Foto: JAN OMDAHL
STATIV: Aluminiumsrammen rundt kameraet kan felles ned og brukes som fot når N96 brukes som videospiller. Foto: NOKIA
NYTT DESIGN: Avrundede kanter i aluminum - aner vi en smule iPhone-inspirasjon? Foto: NOKIA

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!