Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ikke lov å slå barn i Norge

Hva trenger barnevernet mer utdannelse til? Til å akseptere lovbrudd?

SVIKTES: For noen barn farligste og vondeste stedet å oppholde seg var hjemme hos sin egen familie. Illustrasjonfoto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
SVIKTES: For noen barn farligste og vondeste stedet å oppholde seg var hjemme hos sin egen familie. Illustrasjonfoto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det protesteres for tiden mot norsk barnevern rundt i verden. Ikke mindre enn 59 demonstrasjoner i 20 land. Årsaken er at foreldre med utenlandsk opprinnelse, mange av dem på grunn av vold mot sine barn, fratas omsorgen av det norske barnevernet. Dette blir tatt ille opp og anses tydeligvis som et overgrep mot familiene av dem det gjelder. Det er nå så; det er ikke ukjente nyheter. Men det forteller det meste om disse foreldrenes omsorgsevne, tilpasningsevne og respekt for lovene her i landet. Dessuten er det en påminnelse om at denne barnemishandlingen skjer og av overgriperne anses som en privatsak verken barnevern, politi eller samfunnet for øvrig skal legge seg opp i.

Jeg har truffet flere unge mennesker med innvandrerbakgrunn som har vært utsatt for en «oppdragelse» hvor slag og spark var daglig kost. Uansett hva de hadde gjort eller ikke gjort, sagt eller ikke sagt. Det farligste og vondeste stedet å oppholde seg var hjemme hos sin egen familie.

Jeg har sett hva det gjorde med dem og deres selvfølelse etter hvert som de vokste opp - og ikke minst har jeg sett hvordan de har tapt både skolegang og mulighet til å komme i arbeid. Som de fleste vet, er det slik at utveien ofte blir rus og kriminalitet.

Skremmende nok, men det mest skremmende er likevel signalet som i sakens anledning avgis fra norske myndigheter, hvor det så langt jeg har fått med meg ikke nevnes at vi faktisk har en lov i Norge som forbyr foreldre å slå barna sine. I stedet legges det vekt på at vårt barnevern som fra høyeste politiske hold omtales som «det beste i verden», trenger mer utdannelse.

Utdannelse til hva? Til å akseptere lovbrudd?

Hele Norges coronakart