Ikke magisk

Ufokusert animeversjon av klassisk fantasyhistorie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske forfatteren Ursula LeGuin lurte på hvorfor trollmenn alltid ble framstilt som gamle, skjeggete menn. Så hun bestemte seg for å skrive om en ung trollmann. En guttunge som blir sendt av gårde til en trollmannskole for å lære å bruke sine krefter. Jo da, det lyder kjent, men bortsett fra utgangspunktet er likhetene med Harry Potter få. Likhetene mellom denne japanske filmen og «Jordsjø»-bøkene til Le Guin er heller ikke mange. Hukommelsen kan spille meg et puss, men jeg må innrømme at med et par unntak, var det svært få ting jeg dro kjensel på.

Japans Disney

Det brygger opp til krise. Magien virker dårligere enn før, trollmennene som mestret vær og vind mister grepet og drager er observert uten for kysten for første gang på mange, mange år. Det er opp til hovedpersonen Arren å sette tingene tilbake i sin rette orden.

I skyggen

Goro Miyazaki er sønnen til den legendariske tegnefilmskaperen Hayao Miyazaki, ofte omtalt som Japans Walt Disney. Mens senior står bak mesterverk som «Chihiro og heksene» og «Det levende slottet», debuterer jr. som regissør her – og plasserer seg sjøl godt i skyggen av opphavet. Til tider er animasjonen flott og fargebruken imponerende. Men det hjelper lite når historien er så rotete og ufokusert fortalt. Det hele minner mer om et middels spennende dataspill, enn en film basert på en fantasyklassiker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer