Ikke mas på Bruce

Det er gøy med Bruce Springsteen - men ropet om ham på 22. juli-markeringen gir en flau smak i munnen.

TRENGS IKKE: Vi trenger virkelig ikke Bruce Springsteen for å føle at 22. juli er en viktig dag å markere. 
Foto: Reuters/NTB Scanpix
TRENGS IKKE: Vi trenger virkelig ikke Bruce Springsteen for å føle at 22. juli er en viktig dag å markere. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

22. juli handler på alle måter om Norge. Det er et nasjonalt traume, en ulykkelig milepæl i vår historie. Det angår alle nordmenn, i større eller mindre grad. Det har forent oss, minoriteter har gitt uttrykk for at stemningen etterpå har gitt dem en større følelse av inkludering. Noen mener det har splittet oss. At rettssaken, rosetoget, hele prosessen rundt kan føre til en unødig politisk polarisering. Uansett. Det er en norsk diskusjon, som går rett i kjernen på de vanskeligste temaene vi baler med i dag: hva er Norge, hva er norsk identitet - og hvordan skal vi leve sammen i et mangfoldig samfunn.

Selv om omverdenen har vist sterk interesse for 22. juli, er det nokså opplagt at saken ikke angår dem på samme måte som den angår oss. Derfor føles det litt smått, litt provinsielt, at fokuset på å skaffe bruce Springsteen til en minnemarkering for 22. juli har vært så sterkt. Det er hyggelig og til en viss grad smigrende at Bruce Springsteen har vist interesse for saken i intervjuer, og åpnet for å delta på en eller annen måte. Men vi trenger virkelig ikke Springsteen for å føle at 22. juli er en viktig dag å markere. Internasjonal anerkjennelse i denne sammenheng er helt unødvendig. Diagnosene sitter løst om dagen, så det er fristende å hevde at behovet for bekreftelse gjennom et internasjonalt stjernebesøk er et tegn på at vi er ytrestyrt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer