Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke mat sjimpansene

Ei gripe-tak-i-deg-bok som er dristig og god.

BOK: Tittelen og coveret (sterk gul med et skilt som viser forbud mot banan) signaliserer noe humoristisk og lett. Innholdet står i sterk kontrast til dette. Tre unge, men likevel etablerte forfattere - kvinner - skriver om tre jenter i tenåra. Jentene har til felles en sterk følelse av å stå utenfor det sosiale fellesskapet, av å være alene. Ut over dette har ikke historien direkte berøring med hverandre, bortsett fra sjimpanser da. Historiene er klippet rundt hverandre, men kan også leses hver for seg som noveller.

Overbeviser

Boka er det første samarbeidsprosjektet til Hilde Hagerup, Charlotte Glaser Munch og Ragnfrid Trohaug. Det er jo egentlig ganske dristig av dem å stille seg opp slik ved siden av hverandre. Men det signaliserer samtidig en trygghet på eget forfatterståsted. Det er et overbevisende prosjekt som det svært gjerne må komme flere av. Disse tekstene vokser på å stå sammen.

Ikke klamt

Alle tre er gode fortellere med en usedvanlig fintfølenhet for ungdomsfasen i livet. Ragnfrid Trohaugs Kristin er ei sur og utilpass jente som sliter med omgivelsene og seg selv, på bokmål og nynorsk. Charlotte Glaser Munch skriver om den underlige ensomme opplevelsen ei tenåringsjente kan ha når hun for første gang har samleie med en gutt.

Små detaljer som gutten gjør eller ikke gjør, får jenta til å føle at hun ikke er ivaretatt på en god måte. Hvordan lære usikre jenter å sette grenser? Det ser ut til å være et av spørsmålene som trykker bak denne utgivelsen.

Opplegget kan høres pedagogisk og veldig riktig ut, kanskje også litt klamt. Det er det aldri, ikke i noen av historiene.

Jentebok for alle

Hilde Hagerup risser litt skarpere enn de to andre. Hun skriver fram enda mer lukt, smak, farger og nærhet. Det handler om noen dramatiske, fortettete dager for familien. Personene er så dyktig tegnet at en hele tida ser for seg både Cecilie og storesøsteren. Stilen er direkte samtidig som historien rommer en hemmelighet.

Visst er det ei jentebok, tre damer om tre jenter. Og kjempegod lesning for begge kjønn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media