DEBATT

Ikke min feminisme

Når ble feminisme et påskudd for å gjøre seg til smaksdommer over folk flest?

- LETTBEINT: Radioresepsjonen, her ved Steinar Sagen, Tore Sagen og Bjarte Tjøstheim, er et lettbeint underholdningsprogram som ikke bør politiseres, mener artikkelforfatteren. Foto: Lars Myhren Holand
- LETTBEINT: Radioresepsjonen, her ved Steinar Sagen, Tore Sagen og Bjarte Tjøstheim, er et lettbeint underholdningsprogram som ikke bør politiseres, mener artikkelforfatteren. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har vært feminist så lenge jeg kan huske. Men den siste tida har jeg kjent en stigende uro over at feminisme er blitt et påskudd for å felle smaksdommer over alt man ikke liker. Jeg opplever at en mangfoldig og viktig idéretning av noen misbrukes som politisk korrekt millimetermål på hva som er greit og ikke greit å like. I verste fall kan det bidra til å øke avstanden mellom feminismen og de som har mest å tjene på den - folk flest.

To eksempler fra sommeren som nå er på hell: I en tekst publisert i det feministiske tidsskriftet FETT og Dagbladet nylig tok skribent Maiken Andreassen for seg det populære NRK-programmet Radioresepsjonen. Andreassen reagerte på et innslag der programmets tre mannlige programledere i en spøkefull tone hadde diskutert puppene til blogger Sophie Elise og artist Sandra Lyng Haugen. «Svadasexisme», var Andreassens dom. Ifølge henne var innslaget klamt, ekkelt og framfor alt sexistisk.

Et par uker i forveien var det norske musikkanmeldere som var skyteskive. I en kronikk i VG kritiserte Tonje Haabeth og Ingvild Mangseth Gjul en samlet anmelderstand for ikke å problematisere sceneshowet til den kritikerroste amerikanske hiphop-duoen Outkast på Øya-festivalen, et show de to skribentene selv beskrev som «så drøyt, så sexistisk, smakløst, vulgært, tacky og det verste et gjenforent halvgammelt band kan være: så ekstremt utdatert».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer