DEFINERTE EN SJANGER: Få eller ingen har hatt samme betydning for fantasy-sjangeren som J.R.R. Tolkien. Nå blir det laget to ulike filmer om hans liv. Her fra filmatiseringen av Tolkiens mest kjente bok, «Ringenes herre». FOTO: SCANPIX / AFP PHOTO / WARNER BROS
DEFINERTE EN SJANGER: Få eller ingen har hatt samme betydning for fantasy-sjangeren som J.R.R. Tolkien. Nå blir det laget to ulike filmer om hans liv. Her fra filmatiseringen av Tolkiens mest kjente bok, «Ringenes herre». FOTO: SCANPIX / AFP PHOTO / WARNER BROSVis mer

Ikke mindre enn to Tolkien-filmer på vei

Viser «Ringenes herre»-forfatterens liv.

(Filtermagasin.no): Det er typisk for Hollywood at noen får den samme ideen samtidig, «helt tilfeldig». Nå er det to filmer om «Ringenes Herre»-forfatteren J.R.R. Tolkien som kjemper om din gunst.

I desember kommer den siste «Hobbiten»-filmen, som betyr at dette nok er den siste gangen vi får se noe fra det universet på en stund. En krangel med Tolkien-huset gjør det lite sannsynlig med flere filmer fra Jackson og Warner Bros.

Da tar andre filmskapere et steg tilbake i stedet. De to filmene virker å utforske ulike deler av Tolkiens liv.

På den ene siden er det «Tolkien», en ganske streit adapsjon av livet hans. På den andre siden er det «Tolkien & Lewis», som omhandler forfatterens vennskapsforhold til «Narnia»-skaperen C.S. Lewis. Det melder Slashfilm.

Liv og levnet
Førstnevnte blir utviklet hos Fox, og manuset er skrevet av irske David Gleeson, en stor Tolkien-fan som tidligere har skrevet mest for teater samt mindre, uavhengige filmer.

Den skal ta for seg Tolkiens liv med fokus på hans kamp under første verdenskrig, og arbeidet på Pembroke-universitetet — hvor han skrev bøkene.

«Tolkien» har ingen regissør eller skuespillere ennå.

Kristen tematikk
Den andre filmen er et nyere prosjekt, arbeidet fram av Attractive, et australsk uavhengig filmstudio. Regissør — av alle — er «Con Air» og «The Expendables 2»-regissør Simon West.

MED PIPA: I likhet med karakterene sine var J.R.R. Tolkien glad i å røyke pipe. FOTO: SCANPIX/AP PHOTO/HO/FILES
MED PIPA: I likhet med karakterene sine var J.R.R. Tolkien glad i å røyke pipe. FOTO: SCANPIX/AP PHOTO/HO/FILES Vis mer

«Narnia» og «Ringenes Herre»-forfatterene var gode venner på Oxford, men forholdet de imellom fikk en knekk da den nykristne Lewis gjennomsyret arbeidet sitt med kristne metaforer, noe katolske Tolkien mente lett kunne feilrepresentere kristendommen i moderne bøker som dette.

— At Lewis ble en gallionsfigur for kristendommen gjorde Tolkien trist, sier Attractive-sjef Wernher Pramschufer.

— Og det besatte geniet Tolkien blir blokkert, livredd for å gjøre ferdig «Ringens Brorskap», av frykt for de rare, psykotiske visjonene som torturerer ham.

Kjent situasjon
Situasjonen minner litt om de to biografifilmene om forfatter Truman Capote for noen år siden — «Capote» og «Infamous». Der var begge filmene dog ganske gode, og valgte mer like vinkler.

Førstnevnte, fra Sony Pictures og med Philip Seymour Hoffman i hovedrollen, fikk mest oppmerksomhet og en Oscar-nominasjon — men den andre, med Toby Jones som forfatteren er også et interessant blikk på livet hans.

«Tolkien & Lewis» skal — visstnok — sikte seg inn på det kristne publikummet rundt påsketider til neste år. Denne får kanskje ikke et lite bredt publikum, men på den andre siden — er det noe vi har fått nok av de siste årene er det litt tomme, kjedelige biografifilmer.

Lik Filter på Facebook og få nyheter om film og serier servert rett i din newsfeed.