Ikke musikk i alles ører

LOS ANGELES (Dagbladet): Historien om nettstedet Napster, der du kan laste ned musikk gratis, er et eventyr. Men nettstedets allianse med entertainmentgiganten Berthelsmann er slett ikke musikk i alles ører.

Resultatet blir et nettsted hvor du ikke lenger kan laste ned musikk gratis.

  • I fjor sa Shawn Fanning (19) til sin mor: - Jeg slutter på universitetet. Jeg har noe viktig å gjøre - og det må skje nå.

Fanning var datainteressert, langt ifra noen ekspert, men han kjente godt til Unix - og musikkformatet MP3, en teknologi som forvandler musikken på en cd-plate til en datafil som deretter kan spres over Internett. «Alle» sa til ham at dette var et prosjekt som var dømt til å mislykkes, men han var for ung til å høre på de voksnes råd, tok med seg en kaffetrakter og satte seg ned ved sin pc.

Han hadde aldri laget et eget dataprogram, men han hadde en idé om å få til et system der du kan søke på musikken som ligger på min og din harddisk, slik at vi kan utveksle musikken.

Etter noen måneder med intens jobbing hadde han resultatet klart: Napster, for øvrig det han ble kalt på gymnaset på grunn av sitt rufsete hår.

  • Gutten som deler en enkel leilighet med en kompis i San Mateo i California, fikk de store plateselskapdirektørene, mange artister og store deler av musikkbransjen til å skjelve. Hans nettsted ble en revolusjon og truet hele deres eksistens. Mektige RIAA (Record Industry Association of America) - som er milliardplateselskapenes interesseorganisasjon - stevnet ham, og saken ruller nå i rettssystemet. Dommen vil ventelig falle om noen uker, men tirsdag i forrige uke allierte Napster seg med Berthelsmann, og sammen vil de tilby et nettsted hvor du kan laste ned musikk - mot betaling. Dermed kan hele rettssaken mot Fanning og Napster bli irrelevant.
  • Det betyr likevel neppe at det er slutt på gratis nedlasting av musikk fra nettet. Nye nettsteder popper opp og tilbyr det samme som Napster. Songspy.com, en av mange Napster-kloninger, har siden Napsters allianse fått flere tusen nye medlemmer, og en av bakmennene for nettstedet sier, ifølge USA Today: - Vi vil ikke forråde våre brukere slik som Napster. Å dele handler om å dele, ikke om å tjene.

Dermed er det fortsatt fritt fram på nettet - og klart for nye runder i retten.