Ikke mye å skryte av

Ingress

Meninger

DE SISTE DAGENE er tjueårsdagen for undertegnelsen av Oslo-avtalen markert her hjemme. Det er viktig at man bruker ordet markering og ikke feiring, for dette har stort sett vært tjue år med skuffelser. Avtalen blir av de fleste eksperter og politikere betegnet som steindød, men hovedarkitekt Terje Rød-Larsen nekter å ta et slikt ord i sin munn. Det er nesten så man burde oppfordre sosiologen og fredsmekleren til å ta et kurs i patologi.

FORHOLDET mellom israelerne og palestinerne hadde trolig vært enda dårligere uten Oslo-avtalen, som for øvrig bare er en prinsipperklæring. Det er all grunn til å gi de norske arkitektene ære for det de gjorde for tjue år siden, men det vi mangler er en grunnleggende innrømmelse av hvor mye som ble gjort feil. Etter avtalen var det nærmest en euforisk tilstand her i landet; Norge hadde skapt fred i Midtøsten. Hvor mye bedre hadde det ikke vært om man allerede den gang hadde vist litt mer ydmykhet og påpekt at dette var en erklæring så full av hull at den minnet om en sveitserost. Da hadde fallhøyden vært mye mindre.

USA HAR NÅ presset partene til å innlede nye samtaler - om hva eventuelle forhandlinger skal gå ut på. Med de problemene og uenighetene som er mellom israelerne og palestinerne - og mellom palestinerne internt - synes det nesten utopisk at man skal komme til enighet innen åtte måneder, slik president Barack Obama håper. Stikkord som israelske bosettinger, Øst-Jerusalem, grenser, palestinske flyktninger, rettigheter til vann og israelsk sikkerhet er så slitte at man bare sukker tungt når man tenker på dem - og enda tyngre når man vet at partene står beinhardt på sine krav.

HOVEDPROBLEMET for alle - utenom de fleste israelere - er okkupasjonen av palestinsk område. Stadig flere på begge sider av konflikten er i ferd med å gi opp håpet om en tostatsløsning. Men hva da? Skal palestinerne på Vestbredden og i Gaza få stemmerett, vil de om noen år utgjøre flertallet i et felles land, og det vil bety slutten på den jødiske staten. Alternativet er å nekte disse palestinerne rett til å stemme, men da vil Israel bli en apartheidstat, noe som ikke kan bortforklares ved å beskylde de som bruker ordet for å være antisemitter. Kanskje fortsetter dagens situasjon i tjue år til, og da er det nok ikke mange som husker Oslo-avtalen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.