- Ikke nære venner

Fredag sa direktøren i nyhetsdivisjonen i NRK, Tom Berntzen, opp jobben. Han har fått ny direktørjobb hos sponsorkongen Terje Bogen i Sponsor Service. Berntzen har tidligere forhandlet fram avtaler for NRK med Sponsor Service.

Fra stavbrudd til millionbutikk

Terje Bogen avviser at Tom Berntzen nå kan havne i en dobbeltrolle, når han skifter jobb. De to er heller ikke gode venner, ifølge Bogen.

Dagbladet skrev i går om NYDI-direktør Tom Berntzens jobbskifte. Fra 5. mars er han på plass for å jobbe i en nyopprettet stilling som skal forhandle fram sponsoravtaler innen medier og IT hos Sponsor Service. Han fikk tilbud om jobben rett før jul. For de som ikke husker det: Terje Bogen er mannen som har det beste svaret dersom du spør hvor han var da Oddvar Brå brakk staven under VM på ski i 1982. Det var Bogen som ga Brå en ny stav.

Avviser påstander

Dagbladet har vært i kontakt med sentrale kilder i NRK som mener at det har vært et troverdighetsproblem for NRK at nyhetsdirektøren i NRK også har forhandlet med Sponsor Service, som nå blir hans nye arbeidsgiver. Dermed kan han i framtida komme i situasjoner hvor han skal forhandle med sin gamle arbeidsgiver NRK. Flere kilder i NRK mener dette er et dilemma. Dagbladet skrev også i går at Bogen hadde ansatt en god venn ved å ansette Tom Berntzen.

Terje Bogen avviser nå begge påstandene, etter at han fredag ikke ville uttale seg til pressen.

- Det var Einar Førde som i sin tid tok kontakt med oss da avtalen ble inngått i 1995, og det var først da jeg ble kjent med Tom. Vi har god samvittighet, og det kan Einar Førde bekrefte. Det har ikke vært noen sammenblanding. Fra NRKs side har Tor Aune vært minst like mye inne i bildet. Avtalen ble fornyet i 1999. Da var det Birger Hungerholt som var delaktig fra vår side. I NRK var Tor Aune motparten, og i tillegg var jurister fra begge parter med i forhandlingene. Sponsor Service har dessuten samme type avtale med Danmarks Radio, uten at jeg kjenner noen Tom Berntzen der nede, sier Terje Bogen.

Dagbladet skrev i går at Tom Berntzen skulle ha skaffet Terje Bogens sønn en jobb i Dagsrevy-redaksjonen for noen år tilbake. Til det svarer Bogen:

- Det at Berntzen skal ha gitt min sønn jobb i NRK, er ikke helt korrekt. Han jobbet jo bare litt på kvelden der oppe, som flere andre gjorde, mens han studerte på BI. Og det gikk gjennom vanlige kanaler i NRK.

- Ikke borti avtalen


NRKs avtale med Sponsor Service om sponsorplakater er ifølge Terje Bogen verdt rundt 25 millioner kroner, og utgjør 2,5 prosent av omsetningen i selskapet.

- Har Sponsor Service forhandlet om noen avtaler med NRK og Tom Berntzen helt nylig?

- Nei. Den avtalen som vi i sin tid forhandlet fram - og det var da jeg begynte å bli kjent med Tom Berntzen, jeg visste selvfølgelig hvem han var, men jeg har jo ikke omgått ham privat - det var den som ble fornyet i 1999. Da var hele ledergruppa i NRK var involvert. Denne avtalen løper til 2003. Fysisk sett har jeg ikke vært borti denne avtalen. Jeg kjenner ikke engang de menneskene i NRK som sammen med våre folk håndterer avtalen, sier Bogen.

OVERDREVET: - Det er svært overdrevet at Tom Berntzen og jeg skal være nære venner, sier Terje Bogen.