Ikke «Nigger» likevel

Ble ordet for kontroversielt for Nas?

Les historien bak ordet nigger her.

Det er ingen tvil om at ordet nigger er engelskspråkets mest kontroversielle ord, og da rapstjernen Nas i fjor høst annonserte at han hadde bestemt seg for å bruke ordet som tittel på sitt neste album, ble det debatt.

Jesse Jackson omtalte albumnavnet som «usmakelig». Pastor Al Sharpton mente at Nas ga rasistene en unnskyldning til å bruke ordet, og Fox News rapporterte at plateselskapet Def Jam hadde satt seg på bakbeina.

Dét ble riktignok benektet av Def Jams styreleder Antonio «L.A» Reid, som hevdet at Nas så absolutt hadde plateselskapet i ryggen.

Nas fortalte på sin side at idéen bak tittelen var å skapte debatt, ta ordet tilbake fra rasistene og ufarliggjøre det ved hjelp av massebruk. En idé som for øvrig også har blitt forfektet av blant andre komikerne Lenny Bruce og Richard Pryor.

- Jeg vil gjøre ordet ubetydelig. Du har sett hvordan hvite gutter ikke bryr seg hvis du kaller dem cracker, det er fordi ordet ikke svir på samme måte som nigger. Jeg vil ta bort makten i ordet. All respekt til borgerrettighetsforkjemperne, men gutta i gata vet ikke hvem Medgar Evers er. Det vet derimot veldig godt hvem Nas er, sa han i et intervju med MTV.

Men nå har Nas ombestemt seg.

Ifølge Entertainment Weekly har han gått tilbake på albumtittelen og besluttet seg for å kun kalle plata «Nas». I en pressemelding hevder han at han ønsker at flest mulig skal høre albumet - og at det kan bli litt vanskelig hvis den heter «Nigger». Det har blant annet gått rykter om at flere butikkjeder kom til å nekte å selge skiva.

Nas og kona, r&b-stjernen Kelis promoterte «Nigger» under Grammy-utdelingen i februar. Foto. Stellapictures
Nas og kona, r&b-stjernen Kelis promoterte «Nigger» under Grammy-utdelingen i februar. Foto. Stellapictures Vis mer

Det ble rett og slett for komplisert.

- Det er viktig at dette albumet finner veien til fansen. Jeg har brukt lang tid på plata og jeg vil at fansen skal vite at de kan forvente seg det samme innholdet, både kreativt og tekstlig. Gatene har ventet lenge på dette, sier Nas og hevder at fansen nå uansett vet hva albumet egentlig heter.

«Nas» har vært utsatt flere ganger, men skal etter planen nå slippes 30. juni.

Ikke «Nigger» likevel