DEBATT

Ikke nødvendigvis en sjokkmåling

Det er åpenbart altfor tidlig å si noe om hvorvidt Hareides veivalg vil styrke partiet.

I DET BLÅ: - For Krf er det strategiske spørsmålet hvor mange velgere partier mister i forhold til hvor mange nye som kommer til, skriver artikkelforfatteren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I DET BLÅ: - For Krf er det strategiske spørsmålet hvor mange velgere partier mister i forhold til hvor mange nye som kommer til, skriver artikkelforfatteren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det kryr av gode råd om hva Knut Arild Hareide bør gjøre. Ikke minst brukes meningsmålinger hyppig for å undersøke om tanken om å felle Solberg-regjeringen har støtte blant partiets egne velgere. Men meningsmålinger er ikke alltid noen fasit.

Tanken bak å måle stemningen blant velgerne er at Krfs beslutning er strategisk. Det handler om å redde stumpene av et parti som vaker rundt sperregrensen. Hvis partiets velgere ikke blir med på ferden mot venstre, var beslutningen feil; hvis de blir med (og nye kommer til), var den riktig.

Man kunne jo tenke seg at en partileders oppgave er å mobilisere folk til å bli med på den veien han selv staker ut, i stedet for å løpe dit velgerne er. Det skal jeg imidlertid la ligge. Meningsmålingene er i dette tilfellet, forsiktig sagt, sprikende.

TV 2 rapporterer om massiv støtte til at Krf hører til på høyresiden. Hele 86 prosent av partiets velgere mener partiet hører hjemme her. Helt andre tall kommer fram i en måling VG har publisert, hvor tre av fire Krf- velgere sier de vil ha en Støre-ledet regjering sammensatt av Ap, Sp og Krf. Det må understrekes at disse resultatene ikke trenger å være inkompatible. Det er ikke nødvendigvis inkonsekvent å mene at Krf hører til på høyresiden, og samtidig ønske en regjering av Ap, Sp og Krf, gitt dagens parlamentariske situasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer