- Ikke nødvendigvis straffbart

- Hilsener kan bli oppfattet som «hatefulle ytringer» dersom de rammer visse grupper, sier tidligere statsadvokat om «Breivik-hilsen».

APRIL 2017: Rasmus Lindberg forteller at han fikk sjokk da han så hva mannen gjorde og tok et bilde. Foto: Rasmus Lindberg
APRIL 2017: Rasmus Lindberg forteller at han fikk sjokk da han så hva mannen gjorde og tok et bilde. Foto: Rasmus Lindberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I helga omtalte Dagbladet et oppsiktsvekkende bilde, tatt av en lokalfotograf ved Utøya-kaia i Hole kommune.

Fotografen fortalte at han så personen på bildet stå med armen hevet og neven knyttet i retning Utøya i en såkalt «Breivik-hilsen», ikke ulikt slik Anders Behring Breivik selv holdt på i retten.

Bildet sjokkerte naboer, lesere og sentrale personer i AUF, Støttegruppa etter 22. juli og regjeringen, og det ble etter publisering debattert om aktiviteten på fotografiet er straffbar eller ikke.

- Jeg tror dette rammes mer av moralske prinsipper enn rettslige. Vi har i utgangspunktet ikke forbud mot forskjellige hilsener, uansett hvor mye vi misliker dem, sier ytringsfrihetsekspert og tidligere statsadvokat, Vidar Strømme, i advokatfirmaet Schjødt.

- Kvalmende

Det finnes imidlertid unntak som kan gjøre aktiviteten på bildet straffbar, mener Strømme.

- Hilsener kan bli oppfattet som «hatefulle ytringer» dersom de rammer visse grupper, eller kan være straffbare som trusler, men det er prisgitt omstendighetene. En person som plager ofre eller pårørende etter Utøya med slik aktivitet, må regne med at det er straffbart etter en bestemmelse om hensynsløs og skremmende atferd, fortsetter advokaten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer