Ikke noe felles å snakke om

Kalvø, Lyngbø, Hærland og én til er mer komisk supergruppe på plakaten enn på scenen.

SKAL VITSE JULEN INN: Anne-Kat Hærland, nykommeren Nils-Ingar Aadne, Dagfinn Lyngbø og Are Kalvø utgjør standupgallaen «Julelatter 2010». 
Foto: Håkon Eikesdal
SKAL VITSE JULEN INN: Anne-Kat Hærland, nykommeren Nils-Ingar Aadne, Dagfinn Lyngbø og Are Kalvø utgjør standupgallaen «Julelatter 2010». Foto: Håkon EikesdalVis mer

||| SCENE: Om Anne-Kat. Hærland, Dagfinn Lyngbø, Are Kalvø og Nils-Ingar Aadne ikke er Norges fire beste standupkomikere, er de i alle fall fire veldig forskjellige komikere. Den opplagte fordelen med dette er at temaene deres på ingen måte overlapper i løpet av «Julelatter 2010». Ulempen er at når de innimellom står sammen på scenen, er det liten eller ingen følelse av at de har noe felles å snakke om.

Frijazz på Latter
Nils-Ingar «Nils-I» Aadne, en relativt ubeskrevet 27-åring fra Andebu i Vestfold, har den (ifølge ham selv) utakknemlige oppgaven med å innlede showet. Han gjør heller ikke egentlig oppgaven enklere ved å begynne med et hjertesukk om hvor vanskelig det er å unngå de «vandrende UFF-containerne» som tilbyr Amnesty-medlemskap langs Karl Johans gate. Men det viser seg å være noe forfriskende ambisiøst over hvordan han har komponert nummeret sitt. Åpningsanekdoten anvendes seinere på overrumplende vis, og når han påpeker likhetene mellom one-night-stands og blåskimmelost, gjør han det med en dvelende utforskertrang som minner mer om frijazz enn skreddersydd julebordsunderholdning.

Ufrivillig parodi
Dagfinn Lyngbø, på sin side, er store deler av scenetida såpass spastisk maniert at han ikke bare framstår som en parodi på seg selv, men som en parodi på parodien Anders Bye gjør av ham i et annet pågående Latter-show. Heller ikke Anne-Kat. Hærland får helt tid og rom hun kanskje trenger til å etablere en scenepersonlighet - det blir med noen kårdestøt mot Kristian Valens kjærlighetsliv og kronprinsparets «freske» Facebook-oppdateringer.

Kalvø-dans
Det føles som om mest står på spill når Are Kalvø er på scenen, både fordi han snakker om sitt gryende hårtap og fordi han er den som er standupkomiker kortest del av året (noe han burde være oftere, om så bare for øyeblikket hvor han gjør Magnhild Meltveit Kleppas buzzord «gjønågang» til et dansenummer). Han er også den som får mest synergieffekt ut av showet, når han parodierer Jens Stoltenberg i tandem med Nils-Ingar Aadne.

Men så får det være litt opp til hver enkelt, da, om det er mangelen på synergieffekt man skal henge seg opp i.